Békebeli habos kakaó cukrozatlan kakaóporral

Békebeli habos kakaó, fahéj, szegfűszeg, tejhab
Békebeli habos kakaó

A békebeli habos kakaó advent és karácsony idején szinte kötelező, de a kakaóimádók egész évben hódolhatnak eme élvezetnek.


A boltokban kapható kakaóitalok méregdrágák, ízükben pedig össze sem hasonlíthatóak az otthon készült változattal.

A legfontosabb, hogy kizárólag valódi cukrozatlan kakaóporból és zsíros tejből készül az az igazi hamisítatlan habos finomság. A cukrozott kakaóporok mindenféle mellékízt tartalmaznak, és a tejben sem teljesen úgy viselkednek, mint a valódi kakaópor. A zsíros tejre a hab miatt van szükség, de semmi pánik, a zsírszegény tej kevés habtejszín hozzáadásával feljavítható.

A tej habosításához használhatunk kézi vagy elektromos tejhabosítót, habverő tárcsával ellátott aprítógépet, turmixgépet, merülőmixert vagy a kávéfőző gőzölőjét. Ha ezek közül egyik sem áll rendelkezésünkre, akkor azt a Jamie Olivertől ellesett trükköt ajánlom, mely szerint egy – lehetőleg füles – műanyag tejeskannába öntsük bele a tejet, majd rázzuk kitartóan, amíg felhabosodik a tej. A fülnek csupán annyi jelentősége van, hogy segíti a gyorsabb habképződést, de sima flakonban is elvégezhető a művelet, a lényeg a kitartó rázás.

Vannak, akik a kakaót forrón, melegen vagy éppen hidegen szeretik. A teljesen hideg változattal az a baj, hogy hideg tejből nem lesz annyira feszes a hab a kakaó tetején. Ettől függetlenül a kakaó maga elkészíthető habosítás nélkül is, majd hűtőben lehűthető.

A kakaópor feloldódásához és ízének kiteljesedéséhez mindenképpen forró tejjel kell elkeverni. A friss kakaó hőfokát a forró tej és az esetlegesen hozzáadott hideg tej mennyiségével állíthatjuk be.

A kakaót ízlés szerint ízesíthetjük mézeskalács fűszerkeverékkel, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, vaníliával, de bátrabbak kipróbálhatják akár egy gondolatnyi chilivel vagy mentalevelekkel is.

Békebeli habos kakaó hozzávalói

2 dl tej
kevés tejszín (ha zsírszegény tejet használunk vagy még habosabb kakaóra vágyunk)
1 csapott teáskanál cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál cukor (vagy más édesítő)
az ízesítéshez: mézeskalács fűszer, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, vanília, stb. (elhagyható)

Békebeli habos kakaó elkészítése

1.    Attól függően, hogy milyen hőfokú kakaót szeretnénk készíteni, a tej egy részét vagy teljes egészét melegítsük közel forráspontig. Ehhez használhatunk lábost, de a mikrohullámú sütőben is elvégezhető a művelet. (Vigyázat! A mikróban is kifut a tej, ha túlhevítjük.)

2.    Keverjük el a kakaóport a cukorral, majd adjuk a forró tej egy részéhez az esetleges ízesítőkkel együtt. A maradék tejet habosítsuk fel például tejhabosító, mixer, kávégőzölő vagy habverőtárcsás aprító segítségével, esetleg egy flakonban összerázva.

3.    A kakaós tejet jól keverjük el, öntsük fel a habosított tejjel, keverjünk rajta egyet, ízlés szerint díszítsük, majd rögtön kínáljuk.

Tippek

A kakaó készülhet habosítás nélkül is, ekkor a forró tejben elkeverjük a cukros kakaóport, majd forrón vagy lehűtve kínálhatjuk. A boltokban kapható hűtött kakaók olcsó és finom alternatíváját készíthetjük így el.

Ha nem szeretnénk a tej habosításával bíbelődni, tejszínhabbal is kínálhatjuk.

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .