Grízgaluskaleves a levesporokból készülők helyett

Grízgaluskaleves, daragaluskaleves
Grízgaluskaleves

A grízgaluskaleves szinte pont olyan gyorsan elkészíthető, mint a zacskós levesporokból készülő ilyen-olyan húslevesek, ám azoknál sokkal finomabb (bár nagyon hasonló ízvilágú), ráadásul egészségesebb, táplálóbb és nem utolsó sorban olcsóbb is.

Ha nincs időnk vagy kedvünk húslevest főzni, de valamilyen könnyű levesre vágyunk, szintén jó választás. Hideg téli estéken, illetve egy torokfájásos megfázás esetén pedig igazi lélekmelengető.

Az alaprecept zöldségféle gyanánt csak sárgarépát tartalmaz, de ízlés szerint variálható, illetve dúsítható egyéb zöldségekkel is, mint fehérrépa (petrezselyemgyökér), zeller, karalábé, zöldborsó, zöldbab, karfiol, gomba, stb.

Az illúzió kedvéért főzhetünk bele valamilyen levesbe való tésztát (eperlevél, cérnametélt, kiskagyló, apró csigatészta, stb.), illetve szaggathatjuk a grízgaluskát egészen apróra, így még jobban utánozhatjuk vele a zacskós leveseket küllemben is. (Mokkáskanállal egészen apró galuskákat tudunk formázni.)

Azért ajánlok sótlan ételízesítőt az elkészítéshez, mert ezekben biztosan nincsen nátrium-glutamát (kínai só), amely összetevő miatt a levesporok sem túl egészségesek.

Grízgaluskaleves hozzávalói

2-3 szál sárgarépa (esetleg ízlés szerint más zöldségek)
4-5 teáskanálnyi ételízesítő (lehetőleg bio, sótlan)

grízgaluskához: 1-2 tojás, 6-8 evőkanál gríz, só, szódabikarbóna vagy sütőpor
kevés petrezselyemzöld (elhagyható)

Grízgaluskaleves elkészítése

1.    Tisztítsuk meg a sárgarépát, és vágjuk vékonyabb karikákra. Ha egyéb zöldséget is használunk, azokat is tisztítsuk meg, szükség esetén aprítsuk.

2.    Készítsük el a grízgaluskát. A tojást verjük fel, esetleg válasszuk szét a tojás sárgáját és fehérjét, és a fehérjét verjük fel külön. Adjuk hozzá a sót, szódabikarbónát vagy sütőport és a grízt, keverjük jól el. Hagyjuk állni. A grízgaluska pontos elkészítése itt olvasható.

3.     Tegyünk fel forrni nagyjából 1 liter vizet, adjunk hozzá kb. 1 teáskanálnyi sót és ételízesítőt.

4.    Tegyük a vízbe a sárgarépát, illetve az egyéb zöldségeket. Ha megfőttek a zöldségek, kóstoljuk meg a levest, hogy elég ízes és sós-e. Ha szükséges adjunk hozzá sót és ételízesítőt.

5.    Szaggassuk bele a grízgaluskákat is a levesbe, esetleg tegyünk a levesbe tésztát is. Várjuk meg, míg feljönnek a leves tetejére a grízgaluskák, főzzük még egy-két percig, majd zárjuk el a hőforrást és hagyjuk állni a levest néhány percig, amíg megduzzadnak a galuskák.

6.    Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .