Lencsefőzelék a szépség és bőség jegyében

Lencsefőzelék, szilveszter, újév, sok pénz, szerencse
Lencsefőzelék virslivel

A lencsefőzelék a többi száraz hüvelyesből készült főzelékkel együtt méltatlanul háttérbe szorult az utóbbi évtizedekben, pedig nagyon egészséges, igazi téli főzelék. Ráadásul a néphit szerint a lencse szépít, újév napján fogyasztva pedig gondoskodik róla, hogy az év folyamán ne legyünk szűkében a pénznek.


Sokféle feltéttel kínálhatjuk, melyek még gazdagabbá, laktatóbbá teszik, de magában is finom és igencsak eltelít. Sült kolbásszal, füstölt és főtt hússal, sült vagy főtt virslivel egyaránt finom, fasírttal vagy különféle rántott, grillezett zöldségekkel is kínálhatjuk.

Sokan azért nem kedvelik a száraz hüvelyeseket, mert felfúvódást okoznak, ám valójában erről nem a száraz hüvelyes tehet, hanem az, hogy a bélrendszer a modern táplálkozás következtében elszokott a magas rosttartalmú táplálékoktól. Ha ezeket folyamatosan vezetjük vissza az étrendünkbe és gyakran kerülnek a tányérunkra, a bélrendszer hozzászokik, és hamarosan megszűnnek a kellemetlen panaszok is.

A lencsét szokás átválogatni, mert lehetnek benne egészségtelen szemek, sőt néha apró kavicsok is. Én nem vagyok Hamupipőke, úgyhogy nem válogatom a lencsét, egyszerűen beáztatom. A rossz szemek feljönnek a tetejére, ezeket lehalászom és kidobom, a kavicsok pedig leülnek az aljára, így az alját egy picit átvizsgálom, ha kavicsot találok, azt is kidobom.

A lencsét hagyományosan egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd főzés előtt leöntjük róla a vizet. Ennek szükségességét részben azzal magyarázhatjuk, hogy ennyi idő alatt beindulnak a csírázási folyamatok, és mint tudjuk, a csírák nagyon egészségesek. Ám az is igaz, hogy a csírák főzés hatására igen jelentősen veszítenek amúgy igen magas beltartalmi értékükből.

Újabb trendek szerint elegendő a fél órára meleg vízbe áztatás is, sőt akár áztatás nélkül is készíthető. Az azonban tény, hogy az áztatással a főzési időt lerövidíthetjük, és az is tény, hogy a vörös lencse gyorsan puhul, így egyáltalán nem igényel áztatást. A régebb óta tárolt lencsének bizonyosan jót tesz egy kis áztatás, mert minél régebbi, annál nehezebben puhul. Kuktában főzve elég gyorsan elkészül.

Lencsefőzelék hozzávalói

50 dkg lencse
1 fej vöröshagyma

pirospaprika
2-3 babérlevél
1 ek. mustár
1-2 evőkanál olaj
1 kis pohár tejföl (elhagyható)
2 ek. liszt

Lencsefőzelék elkészítése

1.    A lencsét ízlés szerint válogassuk át vagy sem, áztassuk be vagy sem. (Lásd feljebb.) Ha nem áztattuk be a lencsét, tegyük egy szűrőbe és mossuk át, ha beáztattuk, szűrjük le egy szűrőbe öntve, és öblítsük le.

2.    A vöröshagymát tisztítsuk meg, kockázzuk fel vagy aprítógépben aprítsuk, majd az olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a leöblített lencsét, öntsük fel vízzel, hogy jól ellepje, és adjuk hozzá a babérlevelet, majd lefedve főzzük puhára. Amikor puhára főtt, adjuk hozzá a sót is (kb. egy teáskanálnyit). (A só, illetve a savas hozzávalók hosszabbítják a lencse főzési idejét.)

3.    A lisztet keverjük el kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tejfölt is, amennyiben tejfölösen készítenénk. A megfőtt lencse levéből adjunk egy keveset a lisztes sűrítéshez a hőkiegyenlítés miatt, majd öntsük a lencséhez, és folytonos kevergetés közben forraljuk át alaposan az egészet. Adjuk hozzá a mustárt is, illetve egy kevés pirospaprikát, hogy szép színe legyen a főzeléknek, keverjük el alaposan. Szedjük ki a babérleveleket, végül kóstoljuk meg, hogy minden íz a helyén van-e.

4.    Tálalhatjuk sült kolbásszal, sült vagy főtt virslivel, füstölt főtt hússal, rántott zöldségekkel, de akár magában is finom.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .