Rizsropogós

rizsropogós, rizsfasírt

Kiváló maradékmentő étel, de frissen is készíthetjük.

Nálunk szinte még soha nem készült annyi rizs, amennyi éppen elfogyott volna. Vagy majdnem kevés lett, de inkább sok. A párolt rizs másnap már nem túl finom, s ha elfogyott a hozzávaló is, máris ott a dilemma: Mi legyen a megmaradt rizs sorsa? Nálunk egyértelmű a válasz: Legyen belőle rizsropogós.

Rizsropogós hozzávalói

1 bögre rizs vagy maradék főtt, illetve párolt rizs (akár zöldséges vagy fűszerezett)
fagyasztott vagy friss zöldségek ízlés szerint (elhagyható)
1 tojás
kevés liszt

kevés petrezselyemzöld (elhagyható)
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Rizsropogós elkészítése

1. Főzzük meg a rizst vagy kicsit melegítsük fel a megmaradt főtt rizst, majd próbáljuk megszüntetni az összetapadásokat. Ezt a műveletet akár egy villával való kevergetéssel és óvatos nyomkodással is elvégezhetjük.

2. Pároljuk meg a zöldségeket párolóedényben gőz fölött vagy egy lábosban kevéske vízzel. Utóbbi esetben vigyázzunk, nehogy leégjen, ha szükséges, pótoljuk a vizet, míg kellően meg nem puhulnak a zöldségek. Ha zöldséges rizst használunk, ez a mozzanat el is maradhat.

3. A langyos rizst, zöldségeket kicsit sózzuk meg, adjunk hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, majd keverjük el egy tojással. Formázható masszát kell kapjunk, ha túl híg lenne, adjunk hozzá kevés lisztet.

4. Formázzuk a masszát ízlés szerint pogácsákká vagy kis gömbökké, majd forgassuk zsemlemorzsába.

5. Forrósítsuk meg az olajat, helyezzük bele a rizspogácsákat, ha az egyik oldaluk már aranybarnára sült, fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalukat is. Ha mindkét oldaluk szép aranybarna, vegyük ki az olajból, majd csöpögtessük le egy szűrőben, illetve konyhai törlőkendőre helyezve itassuk fel a felesleges zsiradékot.

Tipp

Salátával önálló főfogásként is megállja a helyét, kiváló feltét főzelékekre, de akár köretként is tálalható szaftosabb ételekhez.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .