Tojásrántotta

tojásrántotta

Ez az étel annyira klasszikus és annyira hétköznapi, hogy sokan vannak, akik ha főzni nem is tudnak, egy tojásrántottát bármikor „összeütnek”. Ám ami a könnyűsége, az egyben a nehézsége is. Az igazán jó tojásrántottának megvannak a fortélyai.

S hogy milyen az igazán jó tojásrántotta? Mint sok minden más, ez is ízléstől függ. Szóval érdemes kísérletezni, próbálgatni és kóstolgatni. Van, aki szereti, ha még egy kicsit rezeg, míg mások szinte már szárazra sütve kedvelik. Van, aki töményebben szereti, van, aki lazábban.

Lazább állagot érhetünk el, ha a tojásokat sütés előtt szétválasztjuk, a sárgáját villával felverjük, míg a fehérjéből kemény habot verünk, majd a felvert sárgáját és a kemény fehérjét óvatosan összeforgatjuk, így öntjük a serpenyőbe. Ilyenkor a sütés közbeni kevergetést is sokkal óvatosabban végezzük.

A rántotta ízesíthető füstölt szalonnával, hagymával, szalámival, sonkával, kolbásszal, gombával, paprikával, paradicsommal, sajttal. Parasztreggeli lesz a neve, ha főtt burgonya és zöldségek is kerülnek bele. A variációk száma végtelen, s ezeknek csak a fantáziánk szabhat határt.

Tálalásnál megszórhatjuk pirospaprikával és borssal, sőt van, aki szinte teljesen sótlanul kedveli.

Az alaprecept tetszés szerint ízesíthető a fentiekben írtakkal és egyéb fűszerekkel is.

Tojásrántotta hozzávalói

személyenként 2-4 tojás

kevés olaj a sütéshez
ízlés szerinti hozzávalók a fentiekben írtak szerint

Tojásrántotta elkészítése

1.    A tojásokat felütjük, majd villával jó alaposan felverjük, közben sózzuk. Ha lazább szerkezetű rántottát szeretnénk, válasszuk szét a tojásokat, a sózott sárgáját villával verjük fel, majd forgassuk bele a kemény habbá vert fehérjéket.

2.    Egy megfelelő méretű serpenyőben olajat melegítünk. Ha szalonnával vagy kolbásszal készítjük, kisüthetjük ezek zsírját is, így plusz olajat már nem kell felhasználni a sütéshez. Ha zöldségekkel készítjük, kicsit dinszteljük, esetleg ízlés szerint pároljuk is meg ezeket az olajon vagy a kisütött zsiradékon, illetve a sonkát is kicsit elősüthetjük mielőtt hozzáadnának a tojást.

3.    Öntsük a felvert tojásokat a zsiradékra, majd közepes lángon, kevergetve kezdjük el sütni. Ha sajttal készítjük, a reszelt vagy darabolt sajtot azelőtt adjuk hozzá, mielőtt teljesen elkészülne. Ha a sonkát nem sütöttük elő, azt is ezen a ponton adjuk hozzá. Süssük készre a tojást. (Amint az ajánlóban is írtam, a kész állapot ízlés szerint értendő, készíthetjük lágyabbra és sültebbre is.)

4.    Ízlés szerint friss zöldségekkel, salátával, friss kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

 

Tipp

A hűtőben fellelhető maradék sonka, szalámi, zöldségek, sajt felhasználására is ideális a gazdagon készített tojásrántotta.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .