A csokoládélikőr nemcsak nagyon finom, de sokféleképpen felhasználható a konyhában is.
Ezen a konyha dolgon lehet, hogy meglepődtél. Pedig azon túl, hogy a csokilikőrt kínálhatod desszertek mellé, megbolondíthatsz vele egy csésze kávét, használhatod öntetekben vagy öntetek helyett, például fagylaltra vagy palacsintára. S persze süteményekbe, tortakrémekbe is kerülhet. Mindez szigorúan akkor, ha felnőttek részére készülnek ezek a finomságok.
Csokoládélikőr hozzávalói
- 30 dkg kristálycukor
- 3 dl víz
- 20 dkg csokoládé
- 2 dl tejszín
- 3 dl vodka
Csokoládélikőr recept
- A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk. Ehhez először felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot, és néha megkeverve takaréklángon addig főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik a vízben. Hagyjuk langyosra hűlni.
- Közben vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd rendszeresen kevergetve hagyjuk langyosra hűlni, hozzákeverjük a tejszínt is.
- Ne hűtsük túl se a szirupot, se a csokoládét, és legjobb, ha nagyjából egyforma hőmérsékletűek, így tudjuk jól elkeverni egymással az egészet.
- Hozzáöntjük a sziruphoz a csokoládés tejszínt, végül belekeverjük a vodkát is.
- Pár napig hagyjuk összeérni, majd palackozzuk. Hűtőben egy-két hónapig biztosan eláll. Időnként rázzuk össze.
Tippek a csokoládélikőrhöz
Ízlés szerint ét-, tej- vagy fehér csokoládéból is készülhet.
Ha tárolás közben besűrűsödne, kevés vodkás cukorsziruppal hígíthatjuk. (Tartsuk be az arányokat, amelyek a receptben is szerepelnek.)
Még finomabb lesz, ha fogyasztás előtt egy-két hétig állni hagyjuk.
Ajándékba is kiváló, ha egy szép palackba töltjük.