Húsvéti sonka főzése – a tökéletes végeredményért

húsvéti sonka főzése, tökéletes húsvéti sonka, sonka főzése kuktában

A húsvéti sonka főzése nem bonyolult dolog, ez az étel az ünnepi asztal elmaradhatatlan része, s egyben fénypontja is lesz annak, ha a vásárlás és a főzés során odafigyelünk néhány apróságra. (A köznyelvben sok mindent nevezünk húsvéti sonkának, ami valójában nem az, a bejegyzés végén azt is elmondom, hogy mi az igazi sonka.)


Falun még ma is sokan csak azért nevelnek disznót, hogy húsvétra saját füstölésű parasztsonkát tehessenek az asztalra, hiszen így lényegesen olcsóbb. Ha tehetjük, érdemes hagyományos érlelésű (paraszt)sonkát választani (akár egy ismerőstől beszerezve), mert valóban különleges ízélményben lesz részünk általa.

Mivel a boltokban kapható parasztsonkák általában tekintélyes méretűek, kisebb család részére mindenképpen érdemesebb lehet kötözött sonkát vásárolni. Ezek között is találhatunk nagyon jó minőségű és kifejezetten ízletes darabokat, de spórolni semmiképpen nem érdemes rajta, mert itt bizony az olcsóbb legtöbbször valóban sokkal gyengébb minőséget képvisel.

A sonkák néha igen zsírosak lehetnek, de sajnos ez kívülről ritkán látszik. Talán támpont lehet, ha a méretéhez képest nehéznek tűnik a sonka, a hús ugyanis nehezebb a zsírnál. (Persze minden családban akad valaki, aki szereti a zsíros részeket, így általában ez jelenti a legkisebb problémát a vásárláskor.)

A húsvéti sonka főzése kuktában is lehetséges, Anyukám például mindig így főzi.

Húsvéti sonka főzésének hozzávalói

parasztsonka vagy kötözött sonka (esetleg füstölt csülök)

minden kiló sonkához

1-2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 babérlevél
szemes bors és egyéb fűszerek ízlés szerint

Húsvéti sonka főzése

1.    Vannak, akik ajánlják a főzés előtti áztatást, és persze vannak, akik nem. Szerintem nem érdemes kihagyni az áztatást, nemcsak azért, mert így kevésbé lesz sós a végeredmény (a parasztsonkák néha túlontúl sósak is), de főzés után sokkal omlósabb, porhanyósabb lesz a hús. (Ha nincs idő beáztatni, a főzővízbe öntött kevéske ecet némileg csökkenti a sós ízt, de ezt tényleg csak nagyon zárójelben jegyzem meg.)

2.    A sonkát mossuk meg és annyi vízben tegyük fel főni, amennyi bőségesen ellepi, és főzés közben is pótoljuk a vizet, ha elfőne és nem lepné el teljesen a sonkát. A főzés kezdetén vegyük erősre a lángot, majd forrás után már gyöngyözve főzzük tovább, mint a húslevest. (Kuktafazékban is főzhetjük, így valamivel hamarabb elkészül, de elegendő, ha forrás után már épphogy sziszeg a kukta. Kilónként kb. 40-45 percet számolhatunk a főzési időre, de nem árt ellenőrizni, a vizet pedig utánapótolni, ha szükséges.)

3.    Általános szabályként azt szokták említeni, hogy a húsvéti sonka főzése annyi órán át tartson, ahány kilós a sonka. Saját tapasztalatom szerint ennél hosszabb ideig, akár kilónként másfél óráig is bátran főzhetjük. (A parasztsonkánál nagyon jól látszik a hús állapota, amikor már leválik a csontról a hús, biztosan puha és elkészült. A kötözött sonkába óvatosan bele szoktam szúrni egy hegyes kést, hogy ne vagdossam szét a hálót, ha puhának érzem a húst, elkészült.)

4.    A sonka főzőlevébe tehetünk hagymát, fokhagymát, borsot, köményt, babérlevelet vagy egyéb fűszereket. Sózni nem kell. Egy kevés kurkumával is ízesíthetjük, így elkerülhető a puffadás és a kellemetlen teltségérzés.

5.    Legjobb, ha a sonkát a saját levében hagyjuk kihűlni, ezért idejében álljunk neki a sonka főzésének. Akár egy teljes éjszakán át is állhat a főzővízben. A kötözött sonka hálóját távolítsuk el, miután kivettük a meleg főzőléből. (Ha hálóval együtt betesszük a hűtőbe, dermedés után már csak cafatosan tudjuk eltávolítani.)

6.    A főtt sonkát a hűtőben egy tálra, tányérra vagy tálcára téve tároljuk, esetleg vizes ruhába is csavarhatjuk. Dobozba téve, alufóliába csomagolva, légmentesen lezárva hamarabb megromlik, ugyanakkor mégis ez az egyik legjobb módja a tárolásnak, ha viszonylag gyorsan elfogy a maradék, mert így biztosan nem veszi át a hűtőszekrényben más ételek szagát, és nem szárad ki.

7.    A sonkát szeleteljük fel (vagy tépkedjük darabokra az omlós húst), és tálra (akár a húsvéti hidegtálra) rendezve tálaljuk főtt tojással, tormával, retekkel, újhagymával.

 

Maradékmentés a húsvéti sonka főzése után

A megmaradt főzőlét több módon felhasználhatjuk:

–    Beletehetjük a húsvéti asztalra szánt főtt tojásokat, így kellemes ízt kapnak.
–    Akár még az ünnepek alatt vagy közvetlenül húsvét után főzhetünk belőle bablevest, babfőzeléket, sóletet, lencselevest, lencsefőzeléket. Bármelyiknek nagyon kellemes ízt ad.
–    Lefagyaszthatjuk, így később is felhasználhatjuk a fenti ételek elkészítéséhez. (Ez a füstös ízű alaplé a fagyasztóban kb. fél évig eláll.)

A megmaradt sonkát szintén sokféleképpen hasznosíthatjuk:

–    Készülhet belőle sonkás tészta.
–    Sós muffinba is süthetjük néhány zöldséggel kiegészítve.
–    Pizzára is tehetjük, akár kolbásszal, szalámival felturbózva is.
–    Töki pomposra is kerülhet a hagyományos húsos szalonna helyett.
–    Lefagyaszthatjuk, és később felhasználhatjuk például a fenti ételekhez.

De mi és milyen is az igazi sonka?

A Magyar Élelmiszerkönyv sokkal szűkebben értelmezi a (húsvéti) sonka fogalmát, mint ahogy az a köznyelvben értelmezhető. Húsvétkor sok olyan terméket is vásárolunk, például füstölt tarját, ami bár igen jó minőséget képviselhet, mégsem sonka. Sonkának a sertés  első vagy hátsó combjából készült hústerméket nevezhetjük.

A húsvéti sonka készülhet hagyományos pácolással vagy gyorspácolással. A hagyományos pácolás során a hús veszít tömegéből, így különlegesen finom ízek és nagyszerű állag jellemzi ezeket a termékeket, mindamellett, hogy hosszabb ideig eltarthatók. A gyorspácolás ezzel szemben – bár teljesen elfogadott élelmiszeripari eljárás – a húsba fecskendezett páclével éri el a kívánt hatást, a hús tömege a belefecskendezett folyadéktól nő, az eltarthatósága csökken.

Ezen túlmenően találkozhatunk még a felvágottak között számon tartott (gép)sonkákkal, melyek szintén különböző minőséget képviselhetnek és szintén általában sertéshúsból készülnek. Ezeket is felhasználhatjuk húsvétkor, például sonkatekercs készítéséhez.

 

Jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánok!

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .