Meggyes-mákos rétes

Friss, fagyasztott vagy befőtt meggyből is készülhet. Akár bolti tésztából is isteni lesz egy apró trükk segítségével.

A trükk, hogy a tésztarétegeket tojásos tejföllel/joghurttal kenem meg. Egy ideig olajos tejföllel kentem, de a tojásos tejföl vagy joghurt valóságos csodát művel még a bolti tésztával is, úgyhogy maradt ez a változat. A sima olajos kenés nálunk egyáltalán nem vált be, zsírosan tocsogós lett tőle a tészta, senkinek sem ízlett.

Meggyes-mákos rétes hozzávalói

  • kb. 30 dkg friss vagy fagyasztott meggy vagy egy üveg meggybefőtt
  • 10-15 dkg darált mák
  • 8-10 dkg zsemlemorzsa (vagy még jobb a kalácsmorzsa, ha van)
  • kb. 10-13 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • őrölt fahéj (ízlés szerint, de el is hagyható)
  • 1 csomag réteslap
  • 1 tojás
  • 3 ek. tejföl vagy joghurt

Meggyes-mákos rétes elkészítése

  1. A meggyet kimagozzuk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Ha túl száraz lenne a töltelék, öntsünk hozzá a befőtt levéből vagy a magozásnál lecsöpögött léből, esetleg egy kis cukros víz is kerülhet bele.
  2. A rétegek kenéséhez egy kis tálkában verjük fel alaposan a tojást, és keverjük el jól a 3 ek. tejföllel vagy joghurttal. A kenést próbáljuk úgy igazítani, hogy nagyjából a fele kerüljön az egyik rúdra, a másik fele a másik rúdra, és egy pici még maradjon a rudak tetejének megkenéséhez is.
  3. Terítsünk ki két konyharuhát a munkafelületre. A réteslapokat terítsük ki az egyik konyharuhára. Óvatosan válasszuk le az első lapot, és fektessük a másik konyharuhára. Kenjük meg vékonyan a tojásos tejföllel a lapot, majd fektessük rá a következő lapot, kenjük meg ezt is, majd még egy lap, még egy kenés. A negyedik lapot is ráfektetjük, ezt már nem kenjük meg, erre kerül a töltelék fele.
  4. A tölteléket terítsük szét a tészta hozzánk közelebb eső végén, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőlemezre.
  5. A következő négy réteslappal és a maradék töltelékkel járjunk el ugyanígy. (Ízlés szerint három vagy két lapból is készülhet egy-egy rúd, mi szeretjük, ha több tésztája van.)
  6. A megmaradt tojásos tejfölhöz adjunk egy pici vizet, és kenjük meg vele a rétesek tetejét, majd toljuk a sütőbe.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára, majd a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül vágjunk fel a rudakat kb. 5-7 darabra. Rendezzük tálra a szeleteket, ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk a tetejét tálalás előtt.

Megjegyzés a meggyes-mákos réteshez

A mák ugyan jobban illik a meggyhez, de ennek hiányában dióval is elkészíthető, mint a cseresznyés rétes, úgy is nagyon finom lesz a végeredmény.

A töltelék készülhet forrázással is, ehhez kb. 0,5 dl befőtt levet vagy vizet forraljunk fel, a mákot és a cukrot keverjük el, majd öntsük fel a forró lével, és gyorsan keverjük sűrű masszává, ehhez adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük el egyenletesen.

Természetesen házi rétestésztával is készülhet, úgy még finomabb. Mivel én kis adagokat szoktam készíteni, ezért inkább bolti rétestésztával oldom meg a kérdést. Sőt, a fagyasztómban is mindig van egy-két csomag rétestészta, így bármikor süthetek pár rúd rétest, ha megkívánjuk.

Jó étvágyat!