Sütőben sült burgonya (fűszerekkel)

sütőben sült burgonya, sütőben sült rozmaringos burgonya, tepsis burgonya, tepsis krumpli

A sütőben sült burgonya egy kiváló köret, amit ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. Ez a ropogós sült krumpli sütőben szinte magától elkészül, így közben foglalatoskodhatunk a többi fogással.

Kínálhatjuk rántott ételekhez, sültekhez, de valamilyen salátával önmagában is remek étel.

Nem érdemes belőle túl nagy adagot készíteni, és lehetőleg úgy időzítsük, hogy az utolsó pillanatban készüljön el, mert frissen a legfinomabb. Nagyon sokat veszít élvezeti értékéből, ha hosszabb ideig áll vagy már melegíteni kell.

Készülhet egyszerűen csak sóval ízesítve, de a rozmaringtól és a kakukkfűtől igazán jó ízt kap. A fűszeres sült krumpli esetén a fűszerezés mértéke ízléstől is függ. A rozmaring és a kakukkfű is erős aromájú fűszer, ám a hosszú sülési idő miatt sokat veszítenek ízükből, így bátrabban is használhatók. A burgonya nagyon szereti a sót, de szükség esetén fogyasztáskor is utána sózhatjuk.

Sütőben sült burgonya hozzávalói

1 kg burgonya

szárított rozmaring vagy friss rozmaringágak
szárított kakukkfű vagy friss kakukkfűágak
kevés olaj (2-3 evőkanálnyi)

sütőpapír a tepsihez

Sütőben sült burgonya elkészítése

1. A burgonyát meghámozzuk és kb. 2 centis kockákra vágjuk, egy nagyobb tálba tesszük.

2. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. (Így egyszerűbb lesz a mosogatás, de olajjal vagy zsírral kikent tepsibe is tehetjük majd a burgonyákat.) Gyújtsuk be a sütőt.

3. Egy kis tálkában összekeverjük a sót, a szárított rozmaringot és a szárított kakukkfüvet, majd a burgonyára szórjuk. A fűszeres burgonyát meglocsoljuk kevés olajjal, majd alaposan összeforgatjuk, hogy az olajos fűszer jó alaposan bevonja a burgonyákat. (Ha friss fűszereket használunk, morzsoljuk le a leveleket a szárról, így adjuk a burgonyához, de akár a tepsiben elrendezett burgonyák tetejére is tehetjük a fűszerágakat.)

4. A fűszeres, olajos burgonyát öntsük a tepsibe, a tálból az esetlegesen rátapadt fűszereket is próbáljuk a burgonyára juttatni, majd terítsük szét a burgonyakockákat a tepsiben úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást.

5. Tegyük a sütőbe a burgonyát, állítsuk a sütőt 5-6. fokozatra (220-240 fokra). A burgonya sütési ideje viszonylag hosszú. Hagyományos sütőben kb. 20-25 perc alatt megpirul a burgonya alja, ekkor érdemes átforgatni a burgonyákat, hogy a másik oldalukon is pirosra süljenek, mert így sokkal finomabb íze lesz. Légkeveréses sütőben nincs szükség forgatásra.

 

Jó étvágyat kívánok!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .