Epres-mentás likőr házilag

epres-mentás likőr, eper-menta likőr, eper, menta likőr

Ez egy finom ital, amivel meg tudjuk kínálni a vendégeket, koccintani tudunk jeles események alkalmából, vihetjük vendégségbe, vagy adhatjuk ajándékba is. Az epres-mentás likőr különleges és könnyen elkészíthető alkoholos ital, amely kizárólag természetes ízesítőket tartalmaz.

Ha pálinkával készítjük, valamilyen semlegesebb ízű pálinkát keressünk hozzá, például az almapálinka tökéletes választás.

Mézből se használjunk túl jellegzetes, erőteljes ízű fajtát, a legjobb az akácméz vagy a vegyes virágméz.

Minél aromásabb, érettebb epret használunk, annál jobb íze lesz a végeredménynek.

Epres-mentás likőr hozzávalói

25 dkg eper
5 mentaág
1 liter pálinka vagy vodka
4 evőkanál (akác)méz

Epres-mentás likőr elkészítése

1. Az epreket alaposan mossuk meg folyó víz alatt, távolítsuk el a csumájukat, alaposan csöpögtessük, szárogassuk le, majd vágjuk félbe a szemeket. (Ha túl nagyok, negyedekbe is vághatjuk.)

2. Szükség esetén a mentaágat is mossuk meg, és szárítsuk le.

3. Tegyük egy üvegbe az eperszemeket és a mentaágakat, majd öntsük fel a pálinkával vagy vodkával.

4. Az üveget zárjuk le, és tegyük félre egy nem túl meleg helyre, ahol lehetőleg napfény sem éri közvetlenül. (A konyhaszekrényben vagy a spájzban is jó helye lehet.)

5. Időnként rázzuk vagy keverjük fel, majd 14 nap elteltével szűrjük le. Ekkor keverjük hozzá a mézet. Ízlés szerint adhatunk hozzá több mézet is, de ez az a mennyiség, amitől likőrszerűvé válik, ugyanakkor még nem túl édes.

6. Ha alaposan elkevertük, feloldottuk a mézet, töltsük a likőrt valamilyen dekoratív üvegbe.

Gasztroajándék

Ez a finom likőr akár gasztroajándéknak is kiváló lehet. Készíthetünk rá szép címkét, esetleg mellékelhetjük a receptet is.