Tormakrémes sonkatekercs (besameles)

Tormakrémes sonkatekercs

A tormakrémes sonkatekercs a hidegkonyha egyik nagy sztárja, a húsvéti asztalról sem nagyon hiányozhat. Különleges és nagyon finom, az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, aki a tormát szereti, ezt is imádni fogja.


A húsvéti tálról a kaszinótojás mellett a tormás sonkatekercs sem hiányozhat, de tálalhatjuk hétvégén reggelire, sőt baráti összejövetelekre is. Előző nap is elkészíthetjük, ha a sonka friss, akár 3 napot is kibír a hűtőben.

A receptben megadott mennyiségek a töltelékhez és a díszítéshez is elegendőek, azonban ha nem szeretnénk kívülről díszíteni a sonkatekercseket, elegendő fele mennyiségű krémet készíteni.

Tormakrémes sonkatekercs hozzávalói

20 szelet gépsonka
10 dkg vaj
8 ek. liszt
2 dl tej

bors
2 csipet szerecsendió
1 tk. sótlan bio (vagy házi) ételízesítő
kb. 20 dkg üveges torma

 

Tormakrémes sonkatekercs elkészítése

1.    A sűrű besamelhez melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a fűszereket. Egy kis lábasban a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, jól összeforrósítjuk, de nem hagyjuk megpirulni a lisztet. Hozzáöntjük a fűszeres tejet, és folyamatosan kevergetve néhány percig „főzzük”. (Egy puha gombóccá fog összeállni az egész, de pont ilyennek kell lennie, a lényeg, hogy ne égjen meg, illetve hogy kapjon annyi hőt, amennyitől a liszt megfő benne. A habverővel vagy fakanállal kicsit vagdossuk nyomogassuk szét a gombócot, terítsük el a lábas alján, majd keverjük össze újra. Ezt ismételjük meg néhányszor, hogy kellő hőhatás érje az egész masszát.)

2.    Tegyük félre kicsit a besamelt, hagyjuk kihűlni.

3.    Ha kihűlt a besamel, adjuk hozzá a tormát, és keverjük jól el egy sima egynemű sűrű krémmé. (Ízlés szerint több vagy kevesebb tormával is készíthetjük, kóstoljuk meg a krémet a betöltés előtt.)

4.    A sonkaszeletekre tegyünk kb. egy evőkanálnyi krémet, kicsit igazgassuk el, hogy a sonka teljes hosszában kb. egy centiméter széles, egyenletes krémcsík legyen, majd tekerjük fel. (Habzsákkal vagy sütemények töltésére, díszítésére használatos habpisztollyal egyszerűbb dolgunk lesz, hiszen ebből csak egy-két csíkot kell nyomni a sonkaszeletekre, de e nélkül sem bonyolult a töltés.)

5.    Tálaljuk hidegtálon vagy franciasaláta alapon.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .