Csokoládélikőr recept

csokoládélikőr recept

A csokoládélikőr nemcsak nagyon finom, de sokféleképpen felhasználható a konyhában is.

Ezen a konyha dolgon lehet, hogy meglepődtél. Pedig azon túl, hogy a csokilikőrt kínálhatod desszertek mellé, megbolondíthatsz vele egy csésze kávét, használhatod öntetekben vagy öntetek helyett, például fagylaltra vagy palacsintára. S persze süteményekbe, tortakrémekbe is kerülhet. Mindez szigorúan akkor, ha felnőttek részére készülnek ezek a finomságok.

Csokoládélikőr hozzávalói

  • 30 dkg kristálycukor
  • 3 dl víz
  • 20 dkg csokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl vodka

Csokoládélikőr recept

  1. A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk. Ehhez először felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot, és néha megkeverve takaréklángon addig főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik a vízben. Hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Közben vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd rendszeresen kevergetve hagyjuk langyosra hűlni, hozzákeverjük a tejszínt is.
  3. Ne hűtsük túl se a szirupot, se a csokoládét, és legjobb, ha nagyjából egyforma hőmérsékletűek, így tudjuk jól elkeverni egymással az egészet.
  4. Hozzáöntjük a sziruphoz a csokoládés tejszínt, végül belekeverjük a vodkát is.
  5. Pár napig hagyjuk összeérni, majd palackozzuk. Hűtőben egy-két hónapig biztosan eláll. Időnként rázzuk össze.

Tippek a csokoládélikőrhöz

Ízlés szerint ét-, tej- vagy fehér csokoládéból is készülhet.

Ha tárolás közben besűrűsödne, kevés vodkás cukorsziruppal hígíthatjuk. (Tartsuk be az arányokat, amelyek a receptben is szerepelnek.)

Még finomabb lesz, ha fogyasztás előtt egy-két hétig állni hagyjuk.

Ajándékba is kiváló, ha egy szép palackba töltjük.