A világ legfinomabb mákos gubája

mákos guba, a világ legfinomabb mákos gubája

Az egyszerű mákos guba sütés nélkül készül. Az eredeti mákos guba recept szerint cukros tejjel leöntjük a karikára vágott szikkadt kiflit, megszórjuk cukrozott mákkal, pár percig állni hagyjuk, és már ehetjük is. A világ legfinomabb mákos gubája ennél kicsit tartalmasabb, mégsem bonyolult az elkészítése.

Őszinte leszek, én a hagyományos verziót nem nagyon kedvelem, viszont amióta megkóstoltam a mákos guba sütőben sült változatát, gyakran készítem.

A mákos guba kifliből készül, de nem mindegy, hogy milyenből. Nyilván a sós és egyéb módon ízesített kiflik kizárásra kerülnek, de érdemes valamilyen jó állagú, jó minőségű kiflit választani hozzá, mert a nyúlósra ázó, felfújt kiflikkel a végeredmény nem lesz az igazi.

Ez a sütőben sült mákos guba tojáshabbal a tetején még különlegesebb. Aki nem szereti a sült tojáshabot, akár el is hagyhatja. (Az így megmaradó tojásfehérjéket le lehet fagyasztani.)

 

A világ legfinomabb mákos gubája – hozzávalói

5 db szikkadt kifli
4 dl tej
4 ek. cukor (vagy más édesítő)
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg darált mák
0,5 citrom reszelt héja (elhagyható)
3 tojás
1-2 ek. porcukor (elhagyható)
vaníliás puding (1 zacskó vaníliás pudingporból 3 ek. cukorral és 5 dl tejjel elkészítve)

 

A világ legfinomabb mákos gubája – elkészítése

1. Először a pudingot főzzük meg. 4 dl tejet megmelegítünk egy kisebb lábosban. 1 zacskó vaníliás pudingport összekeverünk 3 ek. cukorral (vagy más édesítővel), felöntjük a maradék 1 deci tejjel, majd a forró tejhez öntjük, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Párszor hagyjuk buggyanni, majd elzárjuk. (Nem főzős vanília pudingot is használhatunk.)

2. Előmelegítjük a sütőt.

3. A kifliket felkarikázzuk, egy nagyobb tálba tesszük. Szétválasztjuk a tojásokat. Elkeverünk 4 dl tejet, három tojás sárgáját, 4 ek. cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, 10 dkg darált mákot, a fél citrom reszelt héját, hozzáadjuk a kiflikarikákat, és összekeverjük. Hozzáadjuk a pudingot is, ezzel is elkeverjük.

4. Egy tepsit vagy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a kiflis masszát. Közepesen meleg sütőben 20-30 percig sütjük.

5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, ízlés szerint a felverés előtt adhatunk hozzá 1-2 ek. porcukrot is, majd a tojáshabot eloszlatjuk a sütőből kivett guba tetején.

6. Vegyük lejjebb a sütőt, és süssük további 10 percig sütjük, amíg a tojáshab szép színt kap.

 

Tippek

Aki nem szereti a túl szottyos gubát, a tej mennyiségét lecsökkentheti, hiszen a puding és a tojás is nedvesíti a szikkadt kifliket.

A mákos guba vanília öntettel tálalva is nagyon finom. Bár ez a recept elég szaftos végeredményt ad, ha kevesebb tejjel készítjük, kínálhatunk hozzá öntetet is.

 

Maradékmentés

A másnapos, harmadnapos szikkadt kiflik megmentésére kiváló lehetőség ez a finom édesség.

 

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..