Édes sütőtökkrémleves

Hűvös őszi napok kedvenc finomsága lehet ez az isteni, selymesen kényeztető, édes sütőtökkrémleves minden édesszájú ínyenc számára.

Bár a sütőtökkrémlevest általában sós változatban ismerjük és szeretjük, a sütőtök édes íze mindenképpen azért kiált, hogy édes változatban is kipróbáljuk ezt a melengető finomságot.

Ha szereted az édeskés ízeket és a krémleveseket, biztosan nem fogsz csalódni.

Maradék sült sütőtökből és nyers sütőtökből is elkészíthető. Sült tökből még gazdagabb aromájú leves készülhet, nyers tökből viszont egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Édes sütőtökkrémleves hozzávalói

  • kb. 40 dkg sült sütőtök vagy kb. 60 dkg nyers sütőtök
  • ¼ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ mokkáskanál őrölt fahéj
  • méz vagy cukor (ízlés szerint)
  • kb. 1 dl tejszín

Édes sütőtökkrémleves recept

  1. Ha nyers sütőtökből készül: meghámozzuk a sütőtököt, és feltesszük annyi vízben főzni, amennyi épp ellepi. Ha megfőtt, turmixgépen, botmixerrel, konyhai aprítóval stb. pürésítjük.
  2. Ha sült sütőtökből készül: a sült tököt annyi vízzel összeturmixoljuk, hogy elbírjon vele a gép, de viszonylag sűrű maradjon a végeredmény.
  3. Mixelő eszköz hiányában burgonyatörővel, esetleg villával is dolgozhatunk, ám a végeredmény így kevésbé lesz krémes.
  4. A pürét öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, és forraljuk fel. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kevés vizet, hogy elérjük a kívánt állagot.
  5. A tejszínt és a mézet tálaláskor kínáljuk a meleg leveshez.

Jó étvágyat!

Ezeket se hagyd ki:

Sütőtök sütése

Sütőtökös muffin

Sütőtökös tekercs

Narancsos sütőtöklekvár

Köszönöm, hogy ellátogattál a blogomra. Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is, hogy ők se maradjanak le semmiről.