Hűvös őszi napok kedvenc finomsága lehet ez az isteni, selymesen kényeztető, édes sütőtökkrémleves minden édesszájú ínyenc számára.
Bár a sütőtökkrémlevest általában sós változatban ismerjük és szeretjük, a sütőtök édes íze mindenképpen azért kiált, hogy édes változatban is kipróbáljuk ezt a melengető finomságot.
Ha szereted az édeskés ízeket és a krémleveseket, biztosan nem fogsz csalódni.
Maradék sült sütőtökből és nyers sütőtökből is elkészíthető. Sült tökből még gazdagabb aromájú leves készülhet, nyers tökből viszont egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Édes sütőtökkrémleves hozzávalói
- kb. 40 dkg sült sütőtök vagy kb. 60 dkg nyers sütőtök
- ¼ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ mokkáskanál őrölt fahéj
- méz vagy cukor (ízlés szerint)
- kb. 1 dl tejszín
Édes sütőtökkrémleves recept
- Ha nyers sütőtökből készül: meghámozzuk a sütőtököt, és feltesszük annyi vízben főzni, amennyi épp ellepi. Ha megfőtt, turmixgépen, botmixerrel, konyhai aprítóval stb. pürésítjük.
- Ha sült sütőtökből készül: a sült tököt annyi vízzel összeturmixoljuk, hogy elbírjon vele a gép, de viszonylag sűrű maradjon a végeredmény.
- Mixelő eszköz hiányában burgonyatörővel, esetleg villával is dolgozhatunk, ám a végeredmény így kevésbé lesz krémes.
- A pürét öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, és forraljuk fel. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kevés vizet, hogy elérjük a kívánt állagot.
- A tejszínt és a mézet tálaláskor kínáljuk a meleg leveshez.
Jó étvágyat!
Ezeket se hagyd ki:
Köszönöm, hogy ellátogattál a blogomra. Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is, hogy ők se maradjanak le semmiről.