Meggyes piskóta

Ki mondta, hogy meggyes piskóta csak nyáron kerülhet ki a sütőnkből? Fagyasztott meggyből vagy meggybefőttből is pont annyira finom, mint friss meggyből.

Sőt, nyáron, amikor a meggy érik, általában már igencsak meleg az idő, s ilyenkor a legtöbbünk nem szereti bekapcsolni a sütőt, mert az is csak továbbmelegíti a lakást. (Persze ha belefér az időbe, süthetünk a hűvösebb hajnali vagy késő esti órákban is.)

A piskóta titkairól már írtam bővebben, így most próbálok arra fókuszálni, hogy mitől fog igazán jól kinézni a meggyes piskótánk, hiszen ez a sütemény úgy szép, ha a tetején látszanak a gyümölcsszemek, és ezt kétféle módon érhetjük el. A különbség a tészta magasságából fakad.

Valamilyen számomra megmagyarázhatatlan okból kifolyólag görcsösen ragaszkodunk ahhoz, hogy a piskótának szép magasnak kell lennie. A piskótatészta lelke a kikeverésben rejlik, és ha ez jól sikerül, valamint nem sütjük túl, akkor a szájban szinte elolvadó végeredményt kapunk, akár lapos, akár magas. Innentől kezdve a magassága csupán attól függ, hogy mekkora formába öntjük a tésztát, illetve hogy nyitogattuk-e a sütőajtót, mert ettől bizony összeesik.

Meggyes piskóta hozzávalói

a piskótához
5 tojás
5 ek. finomliszt
5 ek. (por)cukor
1 tk. sütőpor (elhagyható)

vagy

4 tojás
4 ek. hideg víz
19 dkg cukor (kristály)
19 dkg finomliszt

kb. fél kiló friss vagy fagyasztott meggy vagy egy üveg befőtt

kevés liszt a szóráshoz (elhagyható)

Meggyes piskóta elkészítése

1. A befőttről öntsük le a levét, a fagyasztott meggyet olvasszuk ki. Bármilyen formában használjuk a gyümölcsöt, magozzuk ki, mielőtt felhasználjuk a süteményhez.

2. A kétféle piskótarecept közül azzal dolgozzunk, amelyiket jobban kedveljük. Az első a klasszikus, a második a vizes piskóta.

3. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük ki alaposan a cukorral (illetve vizes piskóta esetén a vízzel is), a fehérjékből verjünk kőkemény habot. A cukros sárgájához óvatosan forgassunk hozzá egy kanál habot, majd egy kanál lisztet, és ezt folytassuk, amíg elfogy minden hozzávaló, és egynemű tésztát kapunk.

4. A tökéletes sütemény trükkje pedig nagyon egyszerű. Ha szép magas piskótát szeretnénk sütni, tegyük kisebb tepsibe a tésztát, ezt a mennyiséget egy nagyjából 20 x 25 centiméteresnek megfelelő méretű tepsibe. A meggyszemekből óvatosan nyomkodjuk ki a nedvességet, és forgassuk meg kevés lisztben úgy, hogy nagyjából mindenhol jusson rá, de azért ne legyen rajta vastag lisztes máz. Az így előkészített meggyszemeket szórjuk a tészta tetejére. Nem fognak elsüllyedni a tésztában, és szépen díszítik majd a sütemény tetejét.

5. Ha nem ragaszkodunk a magas tésztához, öntsük kicsit nagyobb tepsibe a tésztát, és szórjuk rá a kinyomkodott meggyet. Ebben az esetben nem kell lisztbe forgatni, mivel laposabb lesz a megsült tészta, tehát eleve nem fogja elnyelni a gyümölcsöt.

6. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral, és kínálhatunk hozzá vaníliaöntetet is.

 

Jó étvágyat!