Sajtos rúd és sós aprósütemény

sajtos rúd és sós aprósütemény, sós sütemény, sós teasütemény

Ebből a receptből sajtos rúd és sós aprósütemény is készülhet. Vendégváráshoz is nagyon jó választás, mert sokáig friss marad.

Az adventi, karácsonyi süteménykollekcióba is jól beleillik, így nem csak édes süteményekkel kínálhatjuk családunkat, vendégeinket, és a sós sütemények többségével ellentétben akár hosszabb ideig is tárolhatjuk.

Sós teasüteményként többféle változatban is készíthetjük, én rögtön négy adagot sütök, mindegyiket másik fajta maggal szórom meg.

Ez alapvetően egy omlós sós teasütemény. Ha puhább végeredményt szeretnénk, 20 dkg helyett 25 dkg vajjal vagy margarinnal készítsük (a többi hozzávaló mennyisége változatlan marad).

Sajtos rúd és sós aprósütemény hozzávalói

50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
3 dkg friss élesztő
1 ek. só
2 db tojássárgája
csipetnyi cukor
1 dl tej

a kenéshez:
1 tojássárgája
2-3 tk. tejföl

a szóráshoz (ízlés szerint):
köménymag
szezámmag
lenmag
egész mák

sajtos rúdhoz a tetejére:
sajt

Sajtos rúd és sós aprósütemény elkészítése

1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. (Akkor jó, ha habos lesz a teteje.)

2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és az olvasztott vajat vagy margarint, valamint a felfuttatott élesztős tejet.

3. Addig dagasztjuk a tésztát, míg elválik a kezünktől, majd 2-3 órát kelesztjük. (Ez egy kemény állagú tészta lesz, csak akkor adjunk hozzá további folyadékot, ha nem venné fel a lisztet.)

4. A sütőt előmelegítjük. A sajtos rúdhoz lereszeljük a sajtot.

5. Kikeverjük a tejföllel a tojássárgáját, a tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a tejfölös tojással, megszórjuk az ízlés szerinti maggal, illetve ha sajtos rudat készítünk, akkor a reszelt sajttal. Rádlival, pizzavágóval, éles késsel vagy sajtos rúd ráccsal felvágjuk négyzetekre, kisebb téglalapokra vagy rudakra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a darabok kicsit távolabb kerüljenek egymástól. (Nem nő túl nagyra, így nem kell túl nagy távolságot tartani.)

6. 175 fokon, gázsütő 2. fokozatán 35-40 percig sütjük, majd ha megsültek a sós sütemények, rácsra szedve hűlni hagyjuk.

Tipp

Jól záródó (fém) dobozban akár egy hónapig is friss marad.

 

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .