Tojáskrém

A tojáskrém zsidó tojásként vagy lengyel tojásként is ismert. A zsidó konyha előételként tálalja a szombati (sabbath) ebédnél.

Mi szeretjük reggelire, vacsorára egyaránt, de vendégváráshoz is kiváló szendvicskrém. Kiflikarikákra kenve készülhetnek belőle apró falatok, de szépen díszített szendvicsként is tálalható.

Aprítógépben szoktam összekeverni, mint miden szendvicskrémet, így egy nagyon könnyű, homogén krémet kapunk. Anno villával összetörve készítettük, úgy is finom, de enyhén darabos állagú, illetve rusztikusabb kinézetű. Ízlés szerint akár a kétféle állag keverhető is egymással, így egy kellemesen darabos krémet kapunk.

Sokféle recept létezik, a mi ízlésünknek ez felel meg leginkább. Eredetileg liba- vagy kacsazsírral és mustár nélkül készült. Sőt, bors, illetve kevés pirospaprika is kerülhetett bele. Mi a vaj ízét kifejezetten kedveljük ebben az ételben, de ízlés szerint margarinnal is készülhet.

Tojáskrém hozzávalói

6 tojás
1 közepes fej hagyma
0,5-1 ek. mustár

2-3 dkg vaj (vagy libazsír, kacsazsír, esetleg margarin)

Tojáskrém elkészítése

1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Megfőzzük a tojást, ami nagyjából forrás után 10 percig tartó főzést jelent.

2. A hagymát megtisztítjuk. Ha aprítógépet használunk, akkor elég néhány nagyobb darabba vágni, majd az aprítógépbe tenni. Ha villával törjük és keverjük a krémet, akkor apró kockákra vágjuk a hagymát. Sózzuk meg a hagymát (kb. 1 mk.-nyi sóval)

3. Amint megfőttek a tojások, leöntjük a forró vizet, majd a tojásokat hideg vízbe téve kihűtjük. (Akár többször is váltható a víz, hogy mindig hideg legyen.)

4. Ha kihűltek a tojások, a héjukat egy kanál segítségével vagy az asztallapon, konyhapulton megtörögetve megpucoljuk, majd leöblítjük, nehogy héjdarabkák maradjanak rajtuk.

5. A tojásokat a hagymához adjuk, hozzáadjuk a vajat (vagy egyéb zsiradékot) és a mustárt is, majd az aprítógépben krémesítjük, illetve villával jól összetörjük a tojásokat, közben jól összeforgatjuk az ízesítőkkel. Ez utóbbi esetben – ha nem lenne eléggé kenhető állagú – adhatunk hozzá több zsiradékot. Kóstoljuk meg, ha szükséges, adjunk még hozzá sót, illetve mustárt.

Tipp

Ha húsvétkor vagy bármilyen hidegtál készítésénél túlméretezzük a tojás mennyiségét, készítsünk belőle tojáskrémet!

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .