A cseresznyés rétes friss cseresznyével egyenesen mennyei. Ennek hiányában fagyasztott cseresznyével vagy cseresznyebefőttel készítve is tökéletes. Két apró trükkel pedig még finomabb lesz a végeredmény.
Az első trükk, hogy a tésztarétegeket tojásos tejföllel/joghurttal kenem meg. Egy ideig olajos tejföllel kentem, de a tojásos tejföl vagy joghurt valóságos csodát művel még a bolti tésztával is, úgyhogy maradt ez a változat.
A második trükk természetesen a házi rétestészta lenne. Mivel én kis adagokat készítek, ezért inkább bolti tésztát használok, az viszont mindig van a fagyasztómban.
Cseresznyés rétes hozzávalói
- kb. 30 dkg friss vagy fagyasztott cseresznye vagy egy üveg cseresznyebefőtt
- 10-15 dkg darált dió
- 8-10 dkg zsemlemorzsa (vagy még jobb a kalácsmorzsa, ha van)
- kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- őrölt fahéj és/vagy szegfűszeg (ízlés szerint, de el is hagyható)
- 1 csomag réteslap
- 1 tojás
- 3 ek. tejföl vagy joghurt
Cseresznyés rétes elkészítése
- A cseresznyét kimagozzuk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Ha túl száraz lenne a töltelék, öntsünk hozzá a befőtt levéből vagy a magozásnál lecsöpögött léből, esetleg egy kis cukros víz is kerülhet bele.
- A rétegek kenéséhez egy kis tálkában verjük fel alaposan a tojást, és keverjük el jól a 3 ek. tejföllel vagy joghurttal. A kenést próbáljuk úgy igazítani, hogy nagyjából a fele kerüljön az egyik rúdra, a másik fele a másik rúdra, és egy pici még maradjon a rudak tetejének megkenéséhez is.
- Terítsünk ki két konyharuhát a munkafelületre. A réteslapokat terítsük ki az egyik konyharuhára. Óvatosan válasszuk le az első lapot, és fektessük a másik konyharuhára. Kenjük meg vékonyan a tojásos tejföllel a lapot, majd fektessük rá a következő lapot, kenjük meg ezt is, majd még egy lap, még egy kenés. A negyedik lapot is ráfektetjük, ezt már nem kenjük meg, erre kerül a töltelék fele.
- A tölteléket terítsük szét a tészta hozzánk közelebb eső végén, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőlemezre.
- A következő négy réteslappal és a maradék töltelékkel járjunk el ugyanígy. (Ízlés szerint készülhet három- vagy kétlapos rétes is, mi több tésztával szeretjük.)
- A megmaradt tojásos tejfölhöz adjunk egy pici vizet, és kenjük meg vele a rétesek tetejét, majd toljuk a sütőbe.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára, majd a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül vágjunk fel a rudakat kb. 5-7 darabra. Rendezzük tálra a szeleteket, ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk a tetejét tálalás előtt.
Megjegyzés a cseresznyés réteshez
A töltelék készülhet forrázással is, ehhez kb. 0,5 dl befőtt levet vagy vizet forraljunk fel, a diót és a cukrot keverjük el, majd öntsük fel a forró lével, és gyorsan keverjük sűrű masszává, ehhez adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük el egyenletesen.
Természetesen házi rétestésztával még finomabb. Mivel én kis adagokat szoktam készíteni, ezért inkább bolti rétestésztával oldom meg a kérdést. Sőt, a fagyasztómban is mindig van egy-két csomag rétestészta, így bármikor süthetek pár rúd rétest, ha megkívánjuk.
Jó étvágyat!