A gázsütő fokozatai és sütési kisokos

gázsütő fokozatai

A gázsütő (és úgy általában a sütő) fokozatai, hőmérséklete sok kezdő (néha haladó) háziasszonynak gondot okoznak. Nem véletlenül, hiszen ahány sütő, ahány recept… Tegyünk egy kis rendet ebben.

Régen nem volt ezzel semmi gond, az átmelegedett kemence egyenletesen adta vissza a hőt. A sparhelt már kicsit keményebb diónak bizonyult.


Napjainkban viszont gázsütő, elektromos sütő, légkeverés, programozható sütő, csak kapkodjuk a fejünket. És akkor az alapanyagok sokféleségéről, azok minőségbeli különbségéről még szót sem ejtettünk.


Éppen ezért csak iránymutatást lehet adni, pontos és egzakt számokat nehezen. A legjobb, ha résen vagyunk a sütés során. Legyen szó húsokról, zöldségekről vagy süteményekről, semmit ne hagyjunk magára, főként a sütési idő második felében.

Kezdjük tehát a gázsütő fokozataival és hőmérsékletével

  1. fokozat 160 Celsius fok
  2. fokozat 175 Celsius fok
  3. fokozat 190 Celsius fok
  4. fokozat 205 Celsius fok
  5. fokozat 225 Celsius fok
  6. fokozat 245 Celsius fok
  7. fokozat 255 Celsius fok
  8. fokozat 275 Celsius fok

Sütési hőfokok a receptekben

A szakácskönyvekben és az interneten fellelhető receptek által javasolt hőfokokat célszerű inkább irányadónak tekinteni, hiszen a recept írójának sütőjétől is nagyban függhet az érték. A legtöbb receptben feltüntetésre kerül, hogy az adott hőfok gázsütőre vagy elektromos (légkeveréses) sütőre vonatkozik-e.


Fontos, hogy a légkeveréses sütőben a normál hőfokhoz képest 20 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékletet szükséges beállítani.


Itt is érvényes, hogy figyeljük a sütőben készülő ételt. Ha nagyon gyorsan sülne/pirulna, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, ha túl hosszú idő alatt sem történik odabent sok minden, akkor pedig vegyük feljebb.


Hagyományos gázsütőkben nehéz lehet az ideális hőmérséklet eltalálása, illetve a fokozat pontos beállítása, szükség esetén sütőhőmérővel vagy maghőmérővel ellenőrizhetjük a sütő, illetve a készülő étel hőmérsékletét.

A sütő előmelegítése

Az elektromos sütők kijelzőjén figyelemmel tudjuk kísérni a sütő hőfokát. A hagyományos gáztűzhelyek esetében a legmagasabb fokozat hőmérsékletének eléréséhez akár fél órára is szükség lehet, egy közepes fokozathoz is nagyjából negyed órára van szükség.


Az általam alkalmazott módszer, amit még Anyukámtól tanultam, a gázsütőt 8-as fokozaton melegítem elő. Az étel behelyezése előtt visszatekerem a gombot a kívánt fokozatra, és közben figyelem a gáz hangját. Ha halkabbá válik, már biztosan felmelegedett a sütő a kívánt hőfokra. Ellenkező esetben még további melegítésre van szükség.


Ennél a módszernél persze nem tudom, hogy mennyivel melegítettem túl a sütőt, de az ételeknek a legtöbb esetben nem árt, ha a sütés elején kicsit magasabb hőmérséklet éri.

Milyen hőmérsékleten süssünk (általában)?

Az 1. fokozat félig nyitott sütőajtó mellett alkalmas például habcsók sütésére.

A 2. fokozat (kb. 175-180 fok) az aprósütemények (kekszek) sütésére kiváló, de a muffinokat is ezen a hőmérsékleten sütjük.

A 3. fokozaton (kb. 190 Celsius fok) sütjük a piskótát, pitét, töltetlen leveles tésztát (például krémeshez).

4. fokozaton sütjük a töltött leveles tésztát, kevert tésztákat és a kelt süteményeket, kalácsot.

5. fokozaton sütjük leggyakrabban a húsokat (a sütés végefelé visszaveszünk a hőfokból).

6-7. fokozaton sütjük például a burgonyát.

8. fokozaton sütjük a pizzát.

Mi mindenre jó még a sütő?

Ha be tudjuk állítani a sütőt egészen alacsony hőfokokra is, akkor kiválóan használhatjuk aszalásra vagy fűszernövények szárítására. Ehhez 50-60 foknál nem lehet több a sütőben, a légkeverést is kapcsoljuk be, és az sem árt, ha résnyire nyitva van a sütőajtó.Keleszthetünk tésztát is a sütőben, ehhez viszont 30-40 fokos sütőre lesz szükségünk.


Mindkét műveletet végezhetjük hűlő gázsütőben, ha ellenőrizni tudjuk a hőmérsékletet. Ha folyamat befejeződése előtt túlhűlne a sütő, gyújtsuk be újra, míg eléri a kívánt hőfokot. Az aszalás folyamata eltarthat akár 20 órán keresztül is, így gázsütővel kicsit macerás, de aszalógép hiányában így is kivitelezhető.