A franciasaláta a legnagyobb valószínűség szerint nem francia eredetű, így a név eredete is kérdéses, viszont a magyar konyhában annyira kedvelt, hogy akár magyar salátának is nevezhetnénk.
A hidegkonyha, hidegtálak, hideg sültes tálak szinte elengedhetetlen kelléke, a húsvéti tálakon is gyakori szereplő. Meleg étkezésekkor is nagyon kedvelt kísérője a különféle sülteknek, rántott húsoknak vagy rántott zöldségeknek. Önmagában akár vacsoraként is megállja a helyét, sőt kínálhatjuk akár hot-dog vagy hamburger kísérőjeként is.
Készen ez a saláta is megvásárolható, szinte bármelyik szupermarket hűtőpultjából hozzájuthatunk, de otthon elkészítve sokkal olcsóbb, és talán még finomabb is.
Sokan sokféleképpen készítik, de az igazi titok a ropogós textúrájú alma és csemegeuborka hozzáadása. A másik titok, hogy ez nem egy majonézes saláta, hanem a salátaöntet valójában egy majonézes-tejfölös tartármártás. Diétásabb változatban a tejfölt joghurttal is kiválthatjuk.
A zöldségeket ízlés szerinti mértékben főzzük meg, mi úgy szeretjük, ha tényleg puha, de nincs szétfőzve. Van, aki főzés előtt vágja kockákra a zöldségeket, szerintem ízletesebbek maradnak, ha az aprítást főzés után végezzük el.
A borsót párolóbetéten szoktam elkészíteni, hogy ne főjön ki az íze. Ha nincs ilyen párolóbetétünk, párolóedényünk, akkor nagyon kevés zsiradékon és vízen is elvégezhető a párolás fedő alatt, illetve forró vízbe téve is főzhetjük. Ez utóbbi esetben, amint elérte a kívánt állagot, azonnal szűrjük le.
Franciasaláta hozzávalói
3 közepes szem burgonya
1 nagy sárgarépa
10-15 dkg zöldborsó
1 fehérrépa (elhagyható)
1 kis zeller fele (elhagyható)
1 alma
3-4 csemegeuborka
2 dl majonéz
2 dl tejföl vagy joghurt
1,5 teáskanál mustár
3-4 teáskanál cukor vagy egyéb édesítő
só
Franciasaláta elkészítése
1. Tegyünk föl egy kisebb lábasban (amelyhez párolóbetét is van) kb. fél liter vizet melegedni. Hámozzuk meg a burgonyát és a répát, majd ha felforrt a víz, adjunk hozzá 1 teáskanálnyi sót, tegyük bele a zöldségeket. (Ha fehérrépát, zellert is használunk, ezeket is hámozzuk meg és tegyük a forrásban lévő vízbe.)
2. A párolóbetétet helyezzük a lábas tetejére, tegyük bele a borsót, hintsük meg sóval, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk főni, illetve párolódni a zöldségeket.
3. (Ha nincs párolóbetétes lábasunk, akkor pici zsiradékot hevítsünk fel egy kis lábasban, adjuk hozzá a borsót, kicsit kevergessük át, majd adjunk hozzá egy kevés vizet, fedjük le, és időnként megkeverve, a vizet szükség szerint pótolva pároljuk puhára. Vagy forraljunk egy lábasban vizet, ha felforrt, adjunk hozzá sót, adjuk hozzá a borsót is, és így főzzük meg. Ha megfőtt, azonnal szűrjük le.)
4. Amíg főnek a zöldségek, hámozzuk meg az almát, majd az uborkát is és az almát is vágjuk kis kockákra (a borsóhoz passzoló méretűre).
5. Készítsük el a majonézes öntetet is. A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a cukrot és egy csipet sót keverjük jól össze. Kóstoljuk meg, ha savanyúnak érezzük, adjunk hozzá még kevés cukrot, ha édes lenne, tegyünk bele még egy pici mustárt.
6. A megfőtt zöldségeket vegyük ki a vízből, és vágjuk akkora kockákra, mint az almát és az uborkát. Ha kicsit összeragadnak a kockák, nem baj, a majonézben így is jól elkeverednek majd. Hagyjuk hűlni a zöldségeket.
7. A kihűlt zöldségeket, az almát és az uborkát tegyük egy mély tálba, majd a majonézes öntettel locsoljuk meg. Lazán forgassuk össze az egészet, és egy tányérral vagy folpack-kal lefedve tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Tipp
Készülhet készen kapható fagyasztott franciasaláta-keverékből is, amit a legjobb párolóbetéten elkészíteni, de a fentiekben leírtak szerint párolhatjuk lábasban vagy forrásban lévő sós vízbe öntve is megfőzhetjük.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.