Igazán különlegessé és ünnepivé varázsolhatjuk az egyszerű rántott húst, rántott csirkemellet, ha aszalt gyümölcsökkel töltjük.
Vendégvárónak, ünnepi fogásnak is kiváló, vagy csak úgy, a változatosság kedvéért is érdemes néha beiktatni a megszokott vasárnapi rántott hús helyett vagy mellett.
Készülhet csak aszalt szilvával, csak aszalt barackkal, illetve a gyümölcsöket ízlés szerint kombinálhatjuk sajttal, sonkával is.
Aszalt szilvával és barackkal töltött rántott hús hozzávalói
- 60 dkg szeletelhető hús (például csirkemell)
- só
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg aszalt szilva
panírozáshoz
- zsemlemorzsa
- tojás
- liszt
- szezámmag (elhagyható)
sütéshez olaj
Aszalt szilvával és barackkal töltött rántott hús elkészítése
- Az aszalt gyümölcsöket áztassuk be egy kevés vízbe, amennyi éppen ellepi.
- A húst szeleteljük fel úgy, hogy nagyobb szeleteket kapjunk, amit fel tudunk tekerni, vagy vágjuk zsebesre.
- Kicsit klopfoljuk ki a húst, és sózzuk meg.
- Az aszalt gyümölcsöket szűrjük le, és vagdossuk apró darabokra, keverjük el egymással a barack- és szilvadarabokat.
- A hússzeletekre halmozzunk az aszaltgyümölcsökből, tekerjük fel (vagy töltsük meg a zsebeket az aszaltgyümölcsös keverékkel).
- Panírozzuk be a megtöltött húsokat a szokásos módon. Először forgassuk óvatosan mindegyiket a lisztbe, majd vonjuk be jól a felvert sós tojással, végül forgassuk a (szezámmagos) zsemlemorzsába, és nyomjuk rá jól a panírt.
- Közepesen forró olajban süssük meg a húsok mindkét oldalát, majd csepegtessük le. (A csirke gyorsan átsül, különösen, ha kiklopfoltuk. Amennyiben például disznót vagy pulykát használunk, érdemesebb kisebb lángon sütni, hogy biztosan átsüljön. Mielőtt kivennénk a húst az olajból, vegyük nagyobbra a lángot, hogy ropogósabb legyen a panír.)
- Tálaljuk ízlés szerint például burgonyapürével, vegyes körettel, rizzsel, (majonézes) salátával.
Jó étvágyat!