Ízletes pulled chicken (tépett csirke)

A hagyományos és isteni pulled pork egészségesebb, csirkéből készülő változata, mely zsírszegényebb, mégis legalább olyan ínycsiklandó. A titok ugyanis elsősorban nem a húsban, sokkal inkább az elkészítés módjában rejlik.

Hamisítatlan street kitchen étel, amit otthon is nagyon-nagyon egyszerű elkészíteni. A főzésben járatlanabbak sem tudják elrontani, viszont lenyűgözhetik környezetüket, és sok-sok elismerést zsebelhetnek be.

A tálalás módja többféle lehet. Szendvicsként kínálva tortillát, hamburgerzsemlét, croissant-t, egyszerű kiflit vagy zsemlét, egyszóval bármilyen töltetlen sós pékárut megtölthetünk vele. Főételként kínáljunk mellé valamilyen sült burgonyát: például serpenyős burgonyát, hasábburgonyát, fűszeres tepsis burgonyát. Édesburgonyával is nagyon finom.

Ami pedig végképp elmaradhatatlan tartozéka akár a szendvicsnek, akár a főételnek, az egy brutálisan finom amerikai káposztasaláta vagy coleslow.

A tépett csirkét elkészíthetjük sütőben, kuktafazékban vagy lassúfőzőben is.

Pulled chicken (tépett csirke) hozzávalói kb. 8 szendvicshez vagy 4 főételhez

  • kb. 80 dkg csirkemell bőr nélkül (vagy kb. 1 kg csirkecomb bőr nélkül, csonttal)
  • 3 dl barbecue szósz
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek. worchestershire szósz (elhagyható)
  • 1 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint 1-3 tk. barnacukor (elhagyható)
  • víz vagy alaplé (szükség szerint)

Pulled chicken (tépett csirke) elkészítése

  1. A vöröshagymát konyhai aprítóban vagy késsel vágjuk nagyon finomra.
  2. Keverjük össze a barbecue szószt, a worcestershire szószt, az olívaolajat és a vöröshagymát, és forgassuk meg benne alaposan a húsokat.
  3. Ha sütőben sütjük, tegyük a húsokat egy tepsibe vagy jénai tálba, gondosan osszuk el rajta az összes szószt, szorosan fedjük le a tepsit alufóliával, majd toljuk a hideg sütőbe. Alacsony fokozaton (légkeveréses sütőben 150 C fokon, légkeverés nélkül 180 Celsius fokon, gázsütőben 3-4-es fokozaton) süssük 3 órát.
  4. Ha kuktában készítjük, épphogy sziszegtessük a kuktát, és mindenképpen tegyünk alá kevés vizet is.
  5. Lassúfőzőben magas fokozaton 3-4 óra alatt, alacsony fokozaton 6-7 óra alatt készül el.
  6. Akármelyik elkészítési módot választjuk, ügyeljünk, hogy ne égjen le az étel, szükség esetén öntsünk alá vizet vagy alaplevet.
  7. Amíg sül a hús, készítsük el a köreteket, illetve keverjük össze az öntet hozzávalóit.
  8. Akkor nyilváníthatjuk elkészültnek a húst, ha szálaira tudjuk szedni.
  9. Hagyjuk kicsit pihenni, majd két villa segítségével tépkedjük, húzkodjuk szálaira a húst.

Pulled chicken szendvics

A hamburgerzsemlét (vagy más hasonló pékárut) félbevágjuk, serpenyőben kissé megpirítjuk a vágott felét (ízlés szerint kevés vajat is kenhetünk rá pirítás előtt). A zsemle alsó felére halmozunk a tépett csirkéből és coleslow salátából, majd rátesszük a zsemle tetejét.

Pulled chicken tortilla

A tortillát serpenyőben megmelegítjük, a körlap egyik felére halmozunk a csirkéből és a salátából, majd óvatosan ráhajtjuk a másik felét, hogy ne törjön félbe a tortillalap.

Pulled chicken tál

A tépett csirkét, a coleslow salátát és a sült burgonyát vagy sült édesburgonyát tányérra rendezzük.

Tippek tépett csirkéhez

A füstölt ízű barbecue szósz különösen finom ízt ad a tépett csirkének. Ha házi barbecue szószt használunk, adjunk hozzá fél kocka füstölt ízű ételízesítőt vagy kevés füstölt pirospaprikát, vagy füstölt sóval készítsük.

Ízlés szerint további barbecue szósszal ízesíthetjük.

Az édesburgonyát sütés előtt étkezési keményítőben megforgatva ropogós lesz a külseje.

Jó étvágyat!

Köszönöm, hogy ellátogattál a blogomra. Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is, hogy ők se maradjanak le semmiről.