Spárgakrémleves, egy kis tavaszi finomság

A spárgakrémleves igazi tavaszi leves, és évente csak nagyon rövid ideig élvezhetjük, hiszen a spárgaszezon sem tart túl sokáig.


A krémleveshez a fehér spárgasípok a legalkalmasabbak, a zöld spárgasípok párolva vagy salátának elkészítve a legfinomabbak.

A spárga nem tartozik a legolcsóbb zöldségfélék közé, méghozzá azért, mert begyűjtése nem a legegyszerűbb feladat, mindemellett egy szezonban egyszer-kétszer érdemes felvenni a menüsorba.

A növény évelő töve mélyen a föld alatt található, a fehér spárga tulajdonképpen a növény földfelszín felé törő hajtása, amit még nem ért a napfény és a föld alól kell kiszedni. A földből előtörő hajtás már zöld színű, ennek betakarítása lényegesen könnyebb, ám odafigyelést igényel, mert igen rövid az átmenet a zöldséges standokról ismert zöld spárgasípok és a virágárusoknál díszítésre használt asparagusok nyújtotta látvány között. (A spárga tudományos neve Asparagus officinalis, és bár a virágárusoknál nem feltétlenül ezt az Asparagus fajt használják díszítésre, a kinézete nagyon hasonlít a kifejlett spárgáéra.)

A spárga fagyasztásával az év többi időszakában is élvezhetjük ezt a kellemes levest. (Fagyasztás előtt tisztítsuk meg, vágjuk két-három centiméteres darabokra, majd fagyasztás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe egy percre, és jéghideg vízben hűtsük le, csöpögtessük le, tegyük zacskóba, majd mehet a fagyasztóba.)

Spárgakrémleves hozzávalói

1 köteg fehér spárga (kb. fél kiló)
2 közepes szem burgonya
1 dl főzőtejszín (lehetőleg sűrű)
alaplé vagy víz

(házi vagy bio) ételízesítő (elhagyható)

Spárgakrémleves elkészítése

1.    A fehér spárgasípokat hámozzuk meg. Erre a célra legalkalmasabb egy zöldséghámozó. A spárgasípot fektessük vágódeszkára és a fásodó töve irányába hámozzuk le fás külső részét. Érezni fogjuk, hogy meddig kell hámozni. A sípok fás tövét is vágjuk le. Vágjuk a meghámozott spárgákat 2-3 centis darabokra, ha valahol még rajta maradt a fás külső rétegből, távolítsuk el.

2.    Tisztítsuk meg a burgonyát és vágjuk kis kockákra.

3.    Forraljuk fel az alaplevet vagy vizet (kb. fél liternyit), adjuk hozzá a spárgát és a burgonyát. Alaplé használata esetén óvatosan sózzunk és ételízesítőre sem lesz szükség, a vizet ízesítsük kevés ételízesítővel és sóval. A folyadék lepje el a zöldségeket, ha szükséges, pótoljuk.

4.    Főzzük meg a zöldségeket, a spárgacsúcsokat tegyük félre a tálaláshoz, majd egy merülő mixerrel vagy turmixgépben, késes aprítóban pürésítsük a zöldségeket.

5.    A pürésített zöldségekhez adjuk hozzá a tejszínt, majd újból forraljuk fel. Nem szabad hosszasan forralni, csak éppen rottyanjon egyet.

6.    Tálaljuk a krémlevest a spárgacsúcsokkal, kínálhatunk hozzá pirított kenyérkockákat vagy pirítóst, de szórhatunk a levesbe egy kevés reszelt sajtot is.

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .