Tojás főzése, a tojás titkai

főtt tojás, tojás főzése, tojás titkai

A tojás főzése nem nagy művészet, gondolhatnánk, amíg el nem készítjük életünk első vállalhatatlan főtt tojását. Ha nem tudjuk, hogy mit miért csinálunk, csak csinálunk valamit, könnyen érhetnek meglepetések, hiszen ez is csak egy étel, amit el lehet készíteni rosszul és jól.

Különösen a húsvéti tálon, hidegtálakon és salátákban lehet fontos, hogy a tojás tényleg jól nézzen ki. Szeleteléssel, apróra vágással eltüntethetőek bizonyos hibák, például a fehérje szakadozott, berepedezett kinézete, de a sárgája körül keletkező zöld réteggel nem sok minden tudunk kezdeni. (Ettől persze még ehető a főtt tojás, csak sokkal kevésbé gusztusos.)

A főtt tojás titkai

1. Bármilyen meglepő, a kemény tojás főzése már a vásárlásnál kezdődik, és bármilyen meglepő, nem a friss tojással érjük el a legszebb végeredményt. Tehát érdemes idejében gondoskodni a főzni való tojásról, s legalább egy héttel korábban beszerezni. Az sem baj, ha közel a lejárati idő, vízpróbával könnyen megállapíthatjuk, hogy alkalmas-e a tojás a főzésre. (A vízpróba leírását lásd lejjebb.)

2. A tojásokat érdemes hűvös helyen, esetleg hűtőben tárolni, de idejében tegyük át szobahőmérsékletű helyre, hogy a főzés kezdetére már ne legyenek hidegek. Ha elfelejtettük ezt megtenni, meleg vízben pár perc alatt kellőképpen átmelegszenek.

3. Hideg (nem jéghideg) vízben kezdjük a tojásfőzést. Sokan követik el azt a hibát, hogy forró vízben teszik fel főni a tojásokat. Ettől megrepedhetnek, illetve ez a módszer a sárgája körüli zöldes réteg kialakulását is elősegíti.

4. Forrástól számítva 8 percig főzzük a tojásokat, extra nagy méretű tojásokat 9-10 percig is főzhetünk. Ennyi idő alatt megkeményedik a tojás. A túlfőzés szintén kedvez a sárgája körüli zöldes réteg kialakulásának.

5. A főzési idő lejárta után leöntjük a forró vizet a tojásokról, felöntjük hideg vízzel, majd a vizet többször váltva teljesen lehűtjük a tojásokat. (Amíg nem hűltek le teljesen a tojások, ne is kísérletezzünk a pucolással.)

6. A tojások héjának leszedése a tojás óvatos megtörésével kezdődik. Végiggörgethetjük a konyhapulton (tányéron, tálcán stb.), vagy óvatosan megütögethetjük egy evőkanál domború felével úgy, hogy minél nagyobb felületen töredezett legyen a tojás héja. Ekkor ismét hideg vízbe mártjuk, majd óvatosan eltávolítjuk a héját.

7. A pucolás után öblítsük le hideg vízzel a tojásokat, hogy az esetleges apróbb héjdaraboktól biztosan megszabaduljunk.

Vízpróba a tojás frissességének megállapításához

A tojás jól tárolva egy hónapig vagy akár tovább is eláll. Vannak ételek, amelyekhez egészen friss tojásra van szükség, míg más ételekhez az állottabb tojás is megfelelő. A frissességet egy könnyű teszttel gyorsan megállapíthatjuk. Öntsünk egy nagyobb tálba vizet, majd tegyük bele a tojást.

Ha a tojás lesüllyed az aljára, az a frissességéről árulkodik, az ilyen tojás remekül felhasználható például piskótába, és tökéletes hab verhető belőle.

Ha a tojás félúton lebeg, vagy majdnem függőleges helyzetbe kerül, már nem túl friss. Kiváló főtt tojás készítéséhez, sütve-főzve még bátran fogyasztható.

Ha a víz felszínén vagy kicsit alatta úszik, akkor bizonyosan állott. Az ilyen tojásokkal is süthetünk-főzhetünk, de egyesével üssük fel, mert előfordulhat, hogy egyik-másik már záp, nem túl szerencsés, ha például kilenc tojáshoz hozzáütünk egy tizediket, ami romlott.

Az állottabb tojás sárgája széteshet, de ha nincs rossz szaga, ez még elhasználható. A záptojás nagyon büdös, esély sincs rá, hogy véletlenül felhasználjuk.

Tippek

A főtt tojás hűtőben akár 4-5 napig is eláll.

Ha előreláthatólag nem fogy el ennyi idő alatt, adjuk salátához vagy készítsünk belőle tojáskrémet (a tojáskrémben lévő só és hagyma kissé tartósítja, így még 1-2 napig fogyasztható lesz).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .