Zserbógolyó

zserbógolyó

Ha egy szuperegyszerű, mégis mutatós sütés nélküli desszertre vágysz, akkor megtaláltad. Akár előre is elkészítheted, mert sokáig eláll.

Karácsonykor, húsvétkor vagy egyéb ünnepi alkalmakkor is bevethető, én vendégségbe is vittem már, és hatalmas örömet szereztem vele.

Az elkészítése annyira gyerekjáték, hogy akár szó szerint a gyerekeket is bevonhatjuk a készítésébe, nagyon fogják élvezni a golyók formázását, legfeljebb nem lesznek egyforma méretűek, de annyi baj legyen. (Bár akár ki is porciózhatjuk nekik az egy-egy golyóhoz felhasználandó tészta mennyiségét, így a mérettel sem lesz probléma, mert nekik már csak gömbölyíteniük kell.)

Zserbógolyó hozzávalói

10 dkg darált keksz
10 dkg dió (de egyéb csonthéjassal is készülhet)
1 ek. vaníliás cukor
4-5 ek. baracklekvár
2-3 ek. rum (elhagyható)

bevonáshoz
10 dkg (bevonó) csokoládé
1 tk. olaj

vagy

5 dkg vaj
5 dkg cukor
2 ek. kakaópor
1 ek. tej

a díszítéshez
2-3 ek. darált dió

Zserbógolyó elkészítése

1. A darált kekszet, a darált diót és a baracklekvárt összedolgozzuk, és golyókat formálunk belőle. Ha nem áll össze rendesen a massza, tegyünk hozzá még egy kevés lekvárt, de vigyázzunk, hogy ne legyen ragacsos a massza, csak annyira kell összeállnia, hogy formázhatóvá váljon.

2. A golyókat tegyük egy tálcára, és rakjuk a hűtőbe nagyjából egy óra hosszára.

3. Közben készítsük elő a kakaós bevonót, amihez a hozzávalókat forraljuk össze. Forralás után már használhatjuk is. Ha a csokoládés bevonást választjuk, vízfürdő felett melegítsük fel a csokoládét néhány csepp olajjal.

4. A lehűlt golyókat szép sorjában szúrjuk fel egy villára vagy pálcikára, és óvatosan kanalazzuk rá a csokoládét vagy a kakaós bevonót. Hagyjuk lecsurogni a felesleget, majd tegyük sütőpapírral bélelt tálcára. Ha szeretnénk, hogy talpacskája is legyen a golyóknak, ne csöpögtessük le teljesen, így a felesleges csoki kissé lefolyik, és kialakul a talpacska. Szórjuk meg a tetejüket kevés darált dióval.

5. Hűtőben vagy hideg helyen hagyjuk megdermedni a csokit.

Tipp

Aki szereti, rumba áztatott mazsolával vagy aszalt sárgabarackkal is gazdagíthatja a kekszes masszát. Bár így még kevesebb köze lesz a valódi zserbóhoz, de nagyon finom.

Az alkoholos változatot gyerekeknek ne kínáljuk.

Szépen becsomagolva gasztroajándék is lehet belőle.

 

Jó étvágyat!