Édes-savanyú kínai csirke

édes-savanyú kínai csirke

Az édes-savanyú kínai csirke a friss, savanykás ízeket kedvelők nagy kedvence lehet. Könnyű, zöldséges étel, akár nagy nyári melegben is jólesik.

Aki nem szereti az ananászt a sós ételekben, helyette használhat például padlizsánt és/vagy gombát is, így is nagyon finom lesz a végeredmény.

Köretként rizst kínáljuk hozzá, amit feldobhatunk némi zöldségfélével, de ízlés szerint akár tésztával is tálalhatjuk ezt az ételt.

A csípős ételek kedvelői adhatnak hozzá chiliport. A zöldséges szósz készítésének kezdetén a forró olajhoz adhatunk apróra vágott friss chilipaprikát is.

 

Édes-savanyú kínai csirke hozzávalói

50 dkg csirkemell
3-4 ek. olaj

a zöldséges szószhoz:
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg sárgarépa
35 dkg ananász (konzerv)
(vagy ananász helyett padlizsán, gomba, más zöldség)
3 ek. porcukor
3 ek. 10%-os ecet
3 ek. szójaszósz

2-3 ek. olaj
4-5 dl paradicsomlé
2 ek. étkezési keményítő

 

Édes-savanyú kínai csirke elkészítése

1. Kockázzuk fel a csirkemellet.

2. Tisztítsuk meg a hagymát, majd vágjuk félkarikákra. Tisztítsuk meg a sárgarépát, és vágjuk 5-6 centis hasábokra. (A répákat vágjuk keresztben háromfelé, majd mindegyik répahengert vágjuk hosszában 6-8 hasábra.) Az ananászt szűrjük le, de ne öntsük ki a levét. (Ha ananász helyett valamilyen zöldséget használunk, tisztítsuk meg és vágjuk hasábokra vagy szeletekre.)

3. Keverjük össze egy tálban az ecetet, porcukrot és szójaszószt, majd a hagyma kivételével tegyük bele a zöldségeket.

4. Hevítsünk egy wokban (vagy nagyobb serpenyőben) olajat, adjuk hozzá a csirkemellet, és legalább közepes lángon kezdjük el megsütni. Sózzuk meg, és időnként keverjünk rajta egyet. Süssük, amíg megpuhul, illetve amíg elpárolog a saját leve. (Szükség esetén adjunk hozzá egy nagyon kevés vizet.)

5. Ha elkészült a hús, szedjük ki egy tányérra, a wokba szükség szerint öntsünk még egy kevés olajat, adjuk hozzá a vöröshagymát, majd kevés kevergetés után a szójaszószos zöldségeket is. Erősebb lángon kevergetve süssük egy kis ideig, majd adjuk hozzá a paradicsomlevet is.

6. Keverjük össze az étkezési keményítőt egy kevés vízzel vagy az ananász levéből annyival, hogy egy sűrűbb folyadékot kapjunk.

7. A zöldségeket ízlés szerinti mértékben készítsük roppanósra, majd adjuk hozzá a húst, az ananászt és a keményítős folyadékot, végül kevergetve forraljuk át az ételt. Kóstoljuk meg, szükség esetén adjunk még hozzá egy kevés szójaszószt vagy sót.

8. Rizzsel vagy tésztával kínáljuk az édes-savanyú csirkét.

 

Rizs főzése, hogy pergős legyen

 

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .