A hétköznapi rántott húst nagyon könnyű egy pici csavarral, egy plusz hozzávalóval földobni. Jelen esetben ez a plusz hozzávaló a dió, amitől igen különleges, akár ünnepi fogássá is válhat ez a kedvelt étel.
A diós bunda által családi összejövetelek, vendégségek vagy akár a karácsonyi ünnepi asztal különlegességévé is válhat a rántott hús, amely készülhet hagyományosan disznóhúsból vagy akár csirkéből, karácsonyra pedig elsősorban pulykából.
Rántott hús diós bundában – hozzávalók
60 dkg szeletelhető hús (disznó, csirke vagy pulyka)
só
panírozáshoz
zsemlemorzsa
tojás
liszt
darált dió
sütéshez olaj vagy más zsiradék
Rántott hús diós bundában – elkészítés
- A húst szeleteljük fel, szükség szerint klopfoljuk ki, és sózzuk meg.
- Készítsük elő a panírozáshoz egy-egy tányérban vagy panírozótálban a lisztet, a felvert sós tojást és a zsemlemorzsával elkevert darált diót.
- A hússzeleteket először fogassuk meg a lisztben, majd a tojásban, ügyelve, hogy mindenhol jól bevonja a húst a liszt is és a tojás is. Végül a diós zsemlemorzsában is forgassuk meg, amit jól nyomkodjunk rá a húszszeletekre.
- Közepesen forró olajban süssük mindkét oldalukat aranybarnára, majd csepegtessük le. (A csirke gyorsan átsül, különösen, ha kiklopfoltuk, de a disznót és a pulykát érdemesebb kisebb lángon sütni, hogy biztosan átsüljön. Mielőtt kivennénk a húst az olajból, vegyük nagyobbra a lángot, hogy ropogósabb legyen a panír.)
- Tálalhatjuk ízlés szerint rizzsel, rizibizivel, sült burgonyával, burgonyapürével, (majonézes) salátával.
Tippek a panírozáshoz
Ha sikerül nagyon finomra darálni a diót, akár el is hagyhatjuk a panírozás harmadik fázisából a zsemlemorzsát, illetve minimalizálhatjuk annak mennyiségét. Minél több dió kerül a panírba, annál intenzívebb diós íze lesz a bundának.
A zsemlemorzsa készülhet házilag ledarált zsemléből is. Ebben az esetben nagyobb szemű lesz a morzsa, mint a bolti, így különösen ügyelni kell arra, hogy jól rányomkodjuk a húsra.
A tojásba tehetünk egy pici tejet, így a bunda ugyan ropogós lesz, mégsem keményedik meg.
Jó étvágyat!