Rántott hús diós bundában

rántott hús diós bundában

A hétköznapi rántott húst nagyon könnyű egy pici csavarral, egy plusz hozzávalóval földobni. Jelen esetben ez a plusz hozzávaló a dió, amitől igen különleges, akár ünnepi fogássá is válhat ez a kedvelt étel.

A diós bunda által családi összejövetelek, vendégségek vagy akár a karácsonyi ünnepi asztal különlegességévé is válhat a rántott hús, amely készülhet hagyományosan disznóhúsból vagy akár csirkéből, karácsonyra pedig elsősorban pulykából.

Rántott hús diós bundában – hozzávalók

60 dkg szeletelhető hús (disznó, csirke vagy pulyka)

panírozáshoz

zsemlemorzsa
tojás
liszt
darált dió

sütéshez olaj vagy más zsiradék

Rántott hús diós bundában – elkészítés

  1. A húst szeleteljük fel, szükség szerint klopfoljuk ki, és sózzuk meg.
  2. Készítsük elő a panírozáshoz egy-egy tányérban vagy panírozótálban a lisztet, a felvert sós tojást és a zsemlemorzsával elkevert darált diót.
  3. A hússzeleteket először fogassuk meg a lisztben, majd a tojásban, ügyelve, hogy mindenhol jól bevonja a húst a liszt is és a tojás is. Végül a diós zsemlemorzsában is forgassuk meg, amit jól nyomkodjunk rá a húszszeletekre.
  4. Közepesen forró olajban süssük mindkét oldalukat aranybarnára, majd csepegtessük le. (A csirke gyorsan átsül, különösen, ha kiklopfoltuk, de a disznót és a pulykát érdemesebb kisebb lángon sütni, hogy biztosan átsüljön. Mielőtt kivennénk a húst az olajból, vegyük nagyobbra a lángot, hogy ropogósabb legyen a panír.)
  5. Tálalhatjuk ízlés szerint rizzsel, rizibizivel, sült burgonyával, burgonyapürével, (majonézes) salátával.

Tippek a panírozáshoz

Ha sikerül nagyon finomra darálni a diót, akár el is hagyhatjuk a panírozás harmadik fázisából a zsemlemorzsát, illetve minimalizálhatjuk annak mennyiségét. Minél több dió kerül a panírba, annál intenzívebb diós íze lesz a bundának.

A zsemlemorzsa készülhet házilag ledarált zsemléből is. Ebben az esetben nagyobb szemű lesz a morzsa, mint a bolti, így különösen ügyelni kell arra, hogy jól rányomkodjuk a húsra.

A tojásba tehetünk egy pici tejet, így a bunda ugyan ropogós lesz, mégsem keményedik meg.

Jó étvágyat!