Vegyes zöldségleves szezonhoz igazítva

vegyes zöldségleves sok zöldséggel minden évszakban
Vegyes zöldségleves

A vegyes zöldségleves akkor a legjobb választás, ha nem tudjuk eldönteni, hogy a piacon kínálkozó vagy a kertben éppen termő sok finom zöldség közül miből is készítsünk levest. Annál finomabb, minél többféle zöldség kerül bele.

Hasonlít egy jó zöldséges húsleveshez, csak éppen hús nélkül készül. A sokféle zöldségtől annyira jó íze lesz, hogy teljesen fölösleges alaplével készíteni.

A recept egy kedves barátnőmtől származik, aki nagyon gyakran készíti. Zöldségfélékben nem válogatós a családja, így aztán amit éppen talál a piacon, mindent beletesz.

Bármely évszakban elkészíthető az éppen rendelkezésre álló zöldségekből, illetve akár fagyasztott vagy konzerv zöldségek is kerülhetnek bele. Ha az előző napok menüjéből sikerül elcsípni egy-egy maroknyi ilyen-olyan zöldséget, répával, krumplival, esetleg karalábéval, zellerrel kiegészítve máris nagyon finom ízhatást érhetünk el.

Szerintem a zeller nagyon jó ízt ad ennek a levesnek, akárcsak a húslevesnek, persze mi szeretjük is, de aki nem szereti, zeller nélkül sem fog csalódni.

Vegyes zöldségleves hozzávalói

1 kisebb fej vöröshagyma
kb. 0,5 kg vegyes zöldség szezon és ízlés szerint (sárgarépa, fehérrépa, burgonya, borsó, zöldbab, fejtett bab, gomba, zellergumó, karalábé, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, stb.)
kevés petrezselyemzöld, illetve zeller zöldje (ez utóbbi elhagyható)

1 ek. olaj vagy más zsiradék
levesbetétként tészta (elhagyható)

Vegyes zöldségleves elkészítése

1. Mossuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ízlés szerint aprítsuk fel mindegyiket. Vegyük figyelembe, hogy minél kisebb darabokra vágjuk, annál gyorsabban elkészül a leves.

2. Tisztítsuk meg a vöröshagymát, vágjuk nagyon apró kockákra, egy kevés olajon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a zöldségeket, forgassuk át egy kicsit, és öntsük fel az egészet vízzel.

3. Adjuk hozzá a zeller zöldjét, és sózzuk is meg a levest. Főzzük puhára a zöldségeket.

4. Ízlés szerint főzhetünk bele egy kevés tésztát levesbetét gyanánt, de anélkül is nagyon finom.

Tipp

Ha édes vagy sós süteményt kínálunk utána, remek nyári ebéd vagy vacsora kerülhet az asztalunkra. Például egy lángos elé nem is kell ennél laktatóbb leves.

Maradékmentés

Ha éppen minden kifogyóban van, s minden zöldségből csak egy kevés adódik otthon, máris megvan az alap ennek a levesnek az elkészítéséhez.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .