Amerikai palacsinta, a pihe-puha kedvenc

pihe-puha amerikai palacsinta
Amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta nem csak az amerikai gyerekek (és felnőttek kedvence). A pihe-puha finomságnak nehéz ellenállni, a palacsintaevés új dimenziójába kerül általa az ember lánya és persze fia is. És nagyon egyszerű elkészíteni.


Hagyományosan juharsziruppal fogyasztják, de természetesen gyümölcsökkel, mézzel és még sok-sok minden mással is fogyasztható, akárcsak a mi sima palacsintánk. Persze az amerikai palacsinta kicsi és vastag, ezért nem lehet feltekerni. (Nekem még kézzel enni sem sikerült.) Szóval ez amolyan nekiülős villás finomság.

Lehet kapni kifejezetten amerikai palacsinta sütéséhez való serpenyőt is, sőt akár egy régi jó tarkedlisütőt is bevethetünk erre a célra, de akinek nincs semmi ilyesmire (mint például nekem), bátran nekifoghat a sütésnek egy palacsintasütőben vagy akár egy serpenyőben is. Egy-két palacsinta sütése után meglátjuk, hogy nagyjából mennyi tésztára van szükség ahhoz, hogy kb. tenyérnyi méretű palacsintákat kapjunk. Persze ízlés szerint süthetünk kisebbeket vagy nagyobbakat is.

Ha viszonylag egyforma méretű palacsintákat szeretnénk végeredményként, arra kell figyelni, hogy például egy kisebb merőkanál vagy akár egy csésze segítségével nagyjából egyforma mennyiségű tésztát tegyünk a serpenyőbe, majd ez nagyjából kör alakban terüljön szét. Ha kicsit rusztikusra sikeredne a végeredmény, semmi vész, az ízén és állagán nem változtat semmit.

Az amerikaiak szeretik az egyszerű dolgokat, így a tojás szétválasztásával, a fehérje habbá verésével sem sokat bajlódnak az amerikai palacsinta készítésénél. Aki még könnyedebb végeredményt szeretne, természetesen szétválaszthatja a tojásokat, majd a kemény habbá vert fehérjét a többi hozzávalóból kikevert tésztához adhatja, de valójában a sütőpor is elvégzi azt, amit egyébként a tojásfehérjének kellene.

Amerikai palacsinta hozzávalói

2 tojás
2 ek. cukor
csipet só
2 ek. olvasztott vaj vagy olaj
3 dl tej
225 g finomliszt
0,5 csomag sütőpor
kevés olaj a sütéshez

Amerikai palacsinta elkészítése

1. A tojásokat kikeverjük a cukorral, a sóval és az olvasztott vajjal vagy olajjal. Hozzáadjuk a tejet, elkeverjük.

2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tejes, tojásos keverékhez adjuk, csomómentesre keverjük. Ezt a műveletet végezhetjük elektromos habverővel, de egy kézi habverővel sem lesz nehéz dolgunk. A palacsintatésztánál egy leheletnyivel sűrűbb masszát kell kapnunk, ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet a sűrítéshez vagy tejet a hígításhoz.

3. Melegítsük fel a sütőedényt, tegyünk bele pár csepp olajat, majd a tésztából tegyünk bele egy kanállal (csészével, stb., amit mércének használunk) úgy, hogy középről terüljön szét a tészta kör alakban, nagyjából tenyérnyi területen.

4. Süssük meg a palacsinták mindkét oldalát, majd halmozzuk tányérra.

5. Ízlés szerint tálalhatjuk juharsziruppal, gyümölcsökkel, tejszínhabbal, lekvárral, csokiöntettel, pudinggal, stb.

Jó étvágyat!

2 Comments

  1. Magyarországon születtem, de már több mint 40 éve élek Amerikába. Elnézést hogy már nem tudom olyan simán kifejezni magam mint szeretném. Gyakran sütok mint hobby és érdekelve olvastam az Amerika recepteid. A palacsintával és a muffin sütésel kapcsolatban azt javasolom hogy csak addig keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat amíg nem látszik száraz liszt – ha egy kicsit csomós az ok. Ha túl kevered, például hab verővel, akkor lapos és tömör lesz a palacsinta és a muffin. Ha könnyű, magas, “gyors kenyeret” (ahogy itt hívják) akarsz, akkor csak a minimumot keverd.
    Az eggik kedvenc palacsinta variációm ugy készül hogy megcsinálom az alap tésztát, de szétválasztom a tojásokat és külön felverem a habot. Egy citrom héjat lereszelek a tésztába. Óvatosan belekeverték kb egy fél teás csésze Ricotta sajtot (vagy túrót), ha foltos az ok, és nagyon óvatosan belekeverem a tojás fehérjét. Utána megdörzsölök egy nagy sepenyöt egy kis kanál olajjal ( nem többel mert akkor zsíros lesz) ês kis merő kanállalnyi, vagy úgy 3 leveseskanálnyi tésztát mérek ki. Így nem folynak össze és pihe könnyűek lesznek. Meggy lekvárral szoktam találni. Írd me ha ki próbálod agy hasznosnak találod.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .