Krumplis pogácsa zsiradékban sütve

Krumplis pogácsa

A krumplis pogácsa kétféle változatban is készíthető. Annak idején Nagymamám mindig élesztővel készítette, én viszont az élesztő nélküli változatra voksolok, ami gyakorlatilag gombóctésztából készül. A kettő között ízbeli különbség nem nagyon van, viszont a gombóctésztás változat egyszerűbb és még olcsóbb is.

Már felnőttként találkoztam először a krumplis pogácsa elnevezéssel. Hívják is bárhogy, isteni finom magában, salátával, sajttal vagy tejföllel vagy mindkettővel, főzelékfeltétként, de akár még köretként is.

Ráadásul egyszerűen és gyorsan elkészíthető, főként ha előző nap kicsit túlméreteztük a főtt krumpli vagy a krumplipüré mennyiségét.

A krumplis pogácsa sokunk gyerekkori nagy kedvence (és felnőttkori is). Nagymamám négyzet alakúra vágta, s csak simán krumplisnak hívtuk, valamint mindig salátafőzelékhez készítette. A salátafőzelékért kevéssé voltam oda, de a krumplisért bármit bevállaltam volna.

Krumplis pogácsa hozzávalói (élesztő nélkül)

gombóctészta (1 kg héjában főtt burgonya, 35 dkg liszt, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 tk. só)
kevés liszt a nyújtáshoz
olaj vagy egyéb zsiradék a sütéshez

Krumplis pogácsa elkészítése

1. Elkészítjük a gombóctésztát, a hozzávalókat összegyúrjuk, amikor a burgonya már langyosra hűlt. Pontos leírás itt.

2. A tésztát enyhén lisztezett felületen kézzel ellapogatjuk vagy sodrófával kinyújtjuk (akár egy tálca is megfelelő lehet erre a célra), majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy egy éles késsel egyszerűen négyzetekre vagy rombuszokra vagdossuk.

3. Felforrósítjuk a sütéshez használandó zsiradékot és a pogácsákat mindkét oldalukon szép aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.

Krumplis pogácsa hozzávalói (élesztőVEL)

1 kg burgonya
0,25 l tej
2 dkg élesztő
5 dkg vaj vagy zsír
3 tojás

kb. 30-40 dkg liszt
zsiradék a sütéshez

Krumplis pogácsa elkészítése

1. A burgonyát alaposan megmossuk, héjában megfőzzük, hideg vízbe tesszük, hogy könnyebben lejöjjön a héja, majd megpucoljuk. A burgonyát krumplinyomón átnyomjuk, kicsit hűlni hagyjuk.

2. Az élesztőt kicsit felfuttatjuk a tejben. A langyos burgonyához adjuk a vajat, a tojásokat, kb. 1 púpos tk.-nyi sót, valamint az élesztős tejet, és annyi liszttel összedolgozzuk, hogy formázható, de ne túl kemény tésztát kapjunk.

3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk sodrófával vagy akár kézzel ellapogatva. Tetszés szerint pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle, vagy egy éles késsel négyzetekre vágjuk.

4. Felforrósítjuk a zsiradékot, majd mindkét oldalukon aranybarnára sütjük a pogácsákat. Konyhai törlőre szedve lecsöpögtetjük.

Maradékmentés

Megmaradt főtt vagy héjában főtt burgonyából, krumplipüréből is elkészíthető.

Tipp

Tálalhatjuk salátával, tejföllel és sajttal önálló ételként, de köretként vagy főzelékfeltétként is nagyon finom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .