A chilis bab igazán gyorsan előkészíthető, laktató fogás. Igazi téli étel, mivel a csípős chili felmelegít, a bab energiát ad és hosszú időre a jóllakottság érzésével tölt el. Készülhet több vagy kevesebb chilivel, attól függően, hogy mennyire szeretjük a csípős ízt. Ha gyerekek is esznek majd belőle, hagyjuk ki főzésnél a chilit, azt csak a tálaláskor kínáljuk az ételhez.
A paradicsomlét a főzés végén adjuk az ételhez, mert savanyúsága lassítja a puhulási folyamatot. Jobban szeretem kuktában főzni, mivel így sokkal gyorsabban elkészül, amivel időt és energiát spórolhatok.
Készítése igényel némi előkészületet, ugyanis a babot éjszakára célszerű beáztatni. Az újabb trendek szerint áztatás nélkül készülnek a hüvelyesek, ebben az esetben viszont számolni kell a némileg hosszabb főzési idővel. Autentikusan a chilis bab marhahúsból készül, kerül bele fahéj és kakaópor, sőt akár sör is, ugyanakkor – tapasztalatom szerint – az alábbi recept a kényesebb ízlésűek elismerését is kivívja.
És azért tex-mex, mert nem valódi mexikói étel, hiszen a texasi amerikaiak mexikói inspirálódásából született.
Chilis bab hozzávalói
½ kg tarka- vagy vörös bab
40 dkg darált hús (ízlés szerint lehet marha, pulyka vagy akár csirke is)
10 dkg (fagyasztott) morzsolt kukorica
alaplé vagy víz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 4 dl paradicsomlé
1 ek. olaj
1 ek. szurokfű
0,5 tk. kakukkfű
őrölt fűszerkömény (ízlés szerint)
chilipor (ízlés szerint)
1 tk. só
bors
fűszerpaprika ízlés szerint
Chilis bab elkészítése
1. A babot áztassuk be éjszakára.
2. Másnap tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, aprítsuk finomra mindkettőt, majd kezdjük el dinsztelni a hagymát, amikor már félig megpuhult, adjuk hozzá a fokhagymát is. Vigyázzunk, nehogy a fokhagyma megégjen!
3. Adjuk a hagymához a darált húst, majd fehéredésig dinszteljük ezt is.
4. Adjuk hozzá a leszűrt, leöblített babot, öntsük fel vízzel vagy alaplével, hogy éppen ellepje a babot.
5. Ezután hozzáadjuk a szurokfüvet, chiliport, sót, egy csipet borsot.
6. Amikor félig megfőtt a bab, hozzáadjuk a kukoricát is.
7. Ha megpuhult a bab és a kukorica is, felöntjük annyi paradicsomlével, hogy ne legyen túl leves, végül forraljuk össze.
8. Ízlés szerint önmagában vagy friss kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat!