Sült krumpli, mindenki kedvenc körete

Sült krumpli, sült burgonya, hasábburgonya
Sült krumpli

A sült krumpli igen kedvelt köret sült vagy szaftos húsokhoz, sőt akár zöldséges ételekhez is, amely akár magában is finom. Ugyanakkor egészséges vacsora lehet salátákkal vagy gyerekek örömére különféle szószokkal, dipekkel, mártogatókkal.

Tehát sokoldalú kedvencről van szó, melynek elkészítése egyszerű, mégis igényel némi odafigyelést. Ki így szereti, ki úgy, ki világosabban, ki sültebben. Talán csak a puha, olajban vagy zsírban tocsogó hasábok nem találnak hívekre. Bár ki tudja?

Még abban sem ért mindenki egyet, hogy sósan vagy só nélkül kedveli jobban. Vannak, akik szerint a burgonya „bármennyi” sót elbír, mások pont a sült krumpli édeskésbe hajló ízét kedvelik. Sőt, vannak, akik a karikára vágott, míg mások a felkockázott változatra esküsznek. Így vagy úgy, szeretjük a sült krumplit. A hasábburgonya felvágásához léteznek különféle célszerszámok, azonban egy egyszerű késsel is könnyedén boldogulhatunk.

Sült krumpli hozzávalói

1 kg krumpli (alias burgonya)
½ liter olaj

Sült krumpli elkészítése

1. A krumplikat meghámozzuk, majd alaposan megmossuk. Kicsit szikkadni hagyjuk.

2. Az egész krumplikat erre a célra szolgáló eszközzel vagy egy egyszerű késsel hasábokra vágjuk (vagy ízlés szerint karikákra, kockákra). Amennyiben a kést választjuk, egyszerűen szeleteljük fel a burgonyát hosszában, majd az így kapott karikákat vágjuk kb. ujjnyi vastag hasábokra.

3. A hasábokra vágott burgonyát tegyük egy konyharuhára, kicsit itatgassuk fel róla a nedvességet.

4. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, majd óvatosan tegyünk bele annyi krumplit, hogy kényelmesen ellepje az olaj. (Ha gyorsítani szeretnénk a műveletet, használhatunk több olajat és egy nagyobb lábost a sütéshez, így akár egyben is kisüthetjük az egész mennyiséget.) Viszonylag erős tűzön süssük, hogy valóban süljenek és ne főjenek.

5. 2-3 perc elteltével óvatosan megmozgathatjuk a krumplikat az olajban, nehogy lekapjanak az edény aljára. Vigyázva végezzük ezt a műveletet, hogy ne törjenek szét a hasábok.

6. Ha elérték a kívánt színt, óvatosan szedjük ki szűrőbe a krumplikat, majd tegyük egy tálra és tartsuk melegen tálalásig. Lehetőleg frissen tálaljuk, ne tároljuk túl hosszú ideig, mert megkeményedik, lefedve pedig megpuhul.

7. Köretként vagy önmagában salátával, szószokkal kínáljuk. Tálaláskor sózzuk.

Jó étvágyat!

 

Mentés