Császármorzsa

A császármorzsa vagy Kaiserschmarrn a Monarchia idejéből származó étel, ami eredetileg egy könnyed tésztájú, nagyobb darabokra tépkedett tészta. Tehát az eredeti (illetve az osztrákoknál készített) császármorzsa nem is nagyon emlékeztet a nálunk ismert változatra, ami általában búzadarával készül.

Ez a recept valahol a két változat között húzódik, még a Nagymamámtól tanultam, s akkor még úgy hívtuk, smarni. A császármorzsát sokan készítik grízzel, ekkor grízsmarni is lehet a neve, de mi sokkal jobban szeretjük liszttel. Van, aki sütőben süti, mi serpenyőben. Így sem bonyolult vagy hosszadalmas, nagyon megéri azt a kis fáradozást. Nálunk nagy családi kedvenc.

Remek lehetőség a spájzban felhalmozott legkülönfélébb lekvárok, befőttek elhasználására, bár házi sárgabaracklekvárral az igazi. Sőt, van olyan ismerősöm, aki fahéjas porcukorral szereti.

Egy tartalmas (vagy akár kevésbé tartalmas) leves után kiváló második fogás, hiszen igen laktató. Másnap is nagyon finom, csak jól forrósítsuk át.

Császármorzsa hozzávalói

40 dkg liszt
2 tojás
4 dl tej
1 citrom héja
2-3 dkg mazsola (elhagyható)
10 dkg cukor
csipet só
sütéshez 2-3 ek. vaj (ha nem teflonos edényt használunk a sütéshez, legalább kétszer ennyi)
tetejére lekvár vagy befőtt

Császármorzsa elkészítése

1. A tojásokat a tejjel, a citrom reszelt héjával, a cukorral és a sóval elkeverjük. Használhatunk elektromos habverőt vagy robotgépet is, de fakanállal is dolgozhatunk. Könnyedebb tésztát kapunk, ha a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket külön felverjük, s így keverjük a tésztába.

2. Hozzáadjuk a lisztet, és sima tésztává keverjük. Sűrű palacsintatészta állagot fogunk kapni.

3. Egy nagyobb serpenyőben (teflonos a legjobb) felhevítjük a vajat, beleöntjük a tésztát, majd két fakanál segítségével kintről befelé keverve közepes lángon megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjen le, folyamatosan kevergessük. Akkor jó, ha már szépen elkezd morzsálódni, s kissé aranybarnás a tészta. Nem kell megijedni, ha picit lekap, ha nem égett nagyon oda, nyugodtan keverjük tovább a tésztát. Nagyjából 15-20 perc alatt sül készre.

4. Ízlés szerinti lekvárral vagy befőttel, esetleg porcukorral tálaljuk.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .