A hortobágyi húsos palacsinta tökéletes választás a maradék pörkölt felhasználásához. Egyébként sem bonyolult elkészíteni, azonban így még egyszerűbb dolgunk lesz.
A hortobágyi alapja a pörköltesen elkészített hús, ami lehet darált vagy apró kockákra vágott hús is. Ha van maradék pörköltünk, akkor a töltelék szinte készen is van, már csak palacsintát kell hozzá sütni. (Ha esetleg palacsinta is van a fagyasztóban, akkor valóban nagyon rövid idő alatt elkészül ez a finom fogás.)
Hortobágyi húsos palacsinta hozzávalói
palacsintához
40 dkg finomliszt
2 tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz (vagy ásványvíz)
1 kk. só
csipet cukor
kevés olaj (vagy más zsiradék) a sütéshez
töltelékhez
maradék pörkölt vagy paprikás
tejföl (ha a pörköltben eredetileg nem volt)
kevés liszt
tálaláshoz
tejföl
Hortobágyi húsos palacsinta elkészítése maradék pörköltből
- A palacsintához a tojásokat a sóval, a cukorral és kb. 1 dl tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük. A tejet és a szódavizet fokozatosan hozzáadagolva csomómentesre keverjük. (Használhatunk robotgépet is.) Félretesszük a palacsintatésztát.
- A pörköltet vagy paprikást leszűrjük. A húst apróra vagdaljuk vagy konyhai aprítóban kissé összedaráljuk (ettől picit pépes állagú lesz).
- A vékonyan kiolajozott forró palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat. Süthetjük a szokásosnál kicsit vastagabbra. Ha állás közben besűrűsödött a palacsintatészta, hígíthatjuk kevés vízzel vagy tejjel.
- A leszűrt húshoz adhatunk kevés szaftot vagy egy kevés tejfölt, hogy krémesebb legyen, majd a palacsintákba töltjük. A palacsintákat ízlés szerint borítékszerűen vagy batyuszerűen összehajtjuk.
- Ha túl híg lenne a visszamaradt szaft, keverjünk el kevés lisztet egy kevés szafttal, öntsük a többi szafthoz, és forraljuk át még egyszer. Ha nem volt benne tejföl eredetileg, akkor a szaftot habarjuk be lisztes tejföllel.
- A szaftot szükség esetén botmixerrel, turmixgéppel vagy konyhai aprítóval teljesen simává, krémszerűvé keverjük.
- Tálalás előtt a töltött palacsintákat meglocsoljuk a szafttal és kevés tejföllel.
Jó étvágyat!