Ez a csokis-kókuszos linzer a saját kreációm. (Persze létezik ilyen aprósüti bolti változatban is, de receptem nem volt hozzá.) A csokis-diós holdakból maradt olvasztott csoki felhasználására ötlöttem ki. Nagyon jó adventi süti, mert jól záródó dobozban hosszú ideig eláll.
A képen látható linzerek kekszkinyomóval készültek, amit egyébként én is nagyon ritkán használok, tehát egyáltalán nem létszükséglet a linzerek elkészítéséhez. A kinyújtott tésztából tetszés szerinti formákat szaggathatva is nagyon finom lesz a végeredmény.
A linzertészta alapreceptje Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! című könyvéből származik. Ebből az egyszerű linzer alapreceptből megannyi aprósütemény készülhet, csak a fantáziánk szabhat határt. Csak néhány ötlet: vaníliás kifli, baracklekváros linzerkoszorú, egyszerű isler, diós kosárka.
A tészta gyúrását gyorsan végezzük, hogy a benne lévő zsiradék ne melegedjen fel, mert ettől morzsalékossá válhat a tészta, és szétesik. Amennyiben ez bekövetkezne, adjunk a tésztához egy tojásfehérjét, és nedves konyharuhába csavarva tegyük a hűtőbe.
Csokis-kókuszos linzer hozzávalói
50 dkg finomliszt
30 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
reszelt citromhéj (elhagyható)
1 zacskó vaníliás cukor
csipet só
4-5 dkg (keserű) csokoládé
kókuszreszelék
Csokis-kókuszos linzer elkészítése
1. A lisztet összekeverjük a cukrokkal, reszelt citromhéjjal és a sóval, hozzáadjuk a tojássárgákat és összemorzsoljuk a hideg vajjal vagy margarinnal. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a zsiradék ne melegedjen fel, de azért egyenletes, sima tésztát kapjunk. Ha kemény lenne a tészta, adjunk hozzá kevés tejfölt.
2. A kész tésztát folpackba csomagolva tegyük 1-2 órára hűtőszekrénybe, így akár egy-két napig is eltarthatjuk.
3. A tésztát két réteg folpack között nyújtsuk ki, majd szaggassunk belőle tetszőleges formákat. Tegyük sütőpapírra, majd előmelegített sütőben 200 fokon (3-as fokozaton) kb. 10 percig sütjük. Ha megsültek, rácsra szedjük, hagyjuk kihűlni. (Amennyiben a mártogatást későbbre halasztanánk, tegyük jól záródó dobozba a linzereket a teljes kihűlés után.)
4. Mikor kihűltek a linzerek, egyesével olvasztott csokiba mártjuk az egyik oldalukat, vagy akár ízlés szerint a tetejüket is, és meghempergetjük a kókuszreszelékben, hogy jól rátapadjon.
5. Hűvös helyre tesszük, hogy megdermedjen a csoki, majd jól záródó dobozban tároljuk. Hetekig eláll.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.