Vaníliás-diós holdak (adventi, karácsonyi)

Vaníliás-diós holdak, karácsony, advent, aprósüti
Vaníliás-diós holdak

Egyik kedvenc adventi sütim egy baleset, vagy inkább az én ügyetlenségem eredménye. Eredetileg vaníliás kiflik készültek volna, de a recept alapján elkészített tésztából hamarabb kötöttem volna pulóvert, minthogy kiflikké álljon össze. Így aztán fogtam magam, kinyújtottam, és kiszaggattam a tésztát, így születtek a vaníliás-diós holdak.


Nagyon finom, nálunk a szélesebb családban is mindenki nagyon szereti, tehát az ízével az ég világon semmi baj, csak a tésztája valahogy alkalmatlan a kifligyártásra. (Vagy én voltam ügyetlen, de azóta sem próbáltam kifliket formázni belőle, mert nekünk nagyon bejött ez a változat.)

A linzertésztát nem kell sokáig sütni, vigyázzunk, hogy ne égjen meg. A linzertésztán ránézésre látszik, hogy mikor készül el, de tényleg elég neki 8-10 perc. Ha első ránézésre sületlennek tűnne és tapintásra puha, mire kihűl, finom omlós lesz.

Valójában ez is „csak” egy linzertészta, amit a darált dió tesz különlegessé, és a tetejét befedő sok-sok vaníliás porcukor. Olyanok ezek a sütik, mint a hótakaró alatt pihenő táj. Igazi adventi hangulat, sőt maga a fehér karácsony.

Vaníliás-diós holdak hozzávalói

28 dkg finomliszt
10 dkg darált dió (vagy más csonthéjas)
7 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
20 dkg vaj vagy margarin
1 zacskó vaníliás cukor

a tetejére 4 dkg porcukor és 3 zacskó vaníliás cukor

Vaníliás-diós holdak elkészítése

1.     A lisztet a darált dióval (vagy más csonthéjassal), a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a 2 tojássárgával tálba tesszük, és hozzáadjuk a feldarabolt vajat. Sima, egyenletes tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. Egy-két napig eláll a tészta a hűtőben.

2.    Két folpack között kinyújtjuk, és kis holdakat szaggatunk belőle. (Én egy kör alakú pogácsaszaggatóval szoktam kikanyarítani a kis holdacskákat, de akár havas fenyők vagy hópihék is készülhetnek belőle.)

3.    200 fokon (3-as fokozat) kb. tíz percig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg a holdak.

4.    A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd rácsra szedjük, és még melegen megszórjuk jó vastagon a vaníliás porcukorral.

5.    Hűtsük ki teljesen, és tegyük jól záródó dobozba. Hetekig eltartható.

Jó étvágyat!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .