A darált hús egyik kiváló felhasználási módja, ha fasírt készül belőle. Főzelékek feltétjeként, de valamilyen körettel önálló fogásként is kínálhatjuk. Általában a gyerekek is nagyon szeretik, akkor is szívesen megeszik, ha egyébként a hússal kevéssé ápolnak baráti viszonyt.
A mi fasírtunk más országok sült húsgombócaitól és húspogácsáitól abban különbözik, hogy zsemlével lazítjuk a darált húst, a fasírtokat pedig zsemlemorzsában hempergetjük meg, így frissen sokkal puhább és szaftosabb lesz a végeredmény, a belseje szinte krémes, míg kívül finom ropogós.
Ízlés szerint bármilyen húsból elkészíthető, Erdélyben például kedvelik a borjúhúst erre a célra, bár ott nem adnak hozzá zsemlét, de készülhet sertésből, sertésből és marhából vegyesen, vagy akár pulykából és csirkemellből is.
Fasírt hozzávalói
0,5 kg darált hús
2 zsemle vagy két kisebb szelet kenyér (jobb, ha már szikkadt, de frissel is készíthető)
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk. őrölt kömény
2 ek. őrölt pirospaprika
só, őrölt bors
1 tojás
zsemlemorzsa
olaj vagy más zsiradék a sütéshez
Fasírt elkészítése
1. A zsemléket vagy kenyérszeleteket áztassuk vízbe.
2. Közben tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, mindkettőt vágjuk apró kockákra, de még jobb, ha aprítógépbe tesszük.
3. A darált húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá az aprított hagymákat, a fűszereket és a tojást. Nyomkodjuk ki alaposan a zsemlékből vagy kenyérszeletekből a vizet, és adjuk a húshoz.
4. Alaposan gyúrjuk össze, hogy nagyjából egynemű masszát kapjunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés pirospaprikát, hogy szép színe legyen.
5. Egy tányérba vagy kisebb tálba tegyünk zsemlemorzsát, a húsos masszából nedves kézzel formázzunk pogácsákat vagy kisebb golyókat, és mindegyiket forgassuk meg a zsemlemorzsában.
6. Forró bő olajban vagy más zsiradékban süssük meg mindkét oldalukon a fasírtokat, majd jól csepegtessük le.
Kínálhatunk mellé burgonyapürét, salátát vagy egyéb köretet. A legtöbb főzelékhez jól illik feltétként.
Tipp
A fasírtokat meg is tölthetjük például sajttal vagy kolbászkarikával.
A hagyományos húspogácsák helyett készíthetünk belőle kisebb golyókat, amit akár vendégváró fogásként is tálalhatunk. Fűzzük a húsgolyókat fogvájóra egy karika csemegeuborkával, friss zöldségekkel vagy sajtkockával. Egy kis karika kiflivel is gazdagíthatjuk a falatot.
A megmaradt kenyeret, zsemlét, kiflit szárítsuk meg, nem csak zsemlemorzsát készíthetünk belőle, de elegendő csak beáztatni, ha fasírtot szeretnénk készíteni.
Ha nincs otthon semmilyen kenyér, zsemle vagy kifli, zsemlemorzsával vagy zabpehellyel is helyettesíthetjük. Szükség esetén adjunk a masszához egy kevés vizet vagy még egy tojást, mert a zsemlemorzsa és a zabpehely is a hústól veszi el a nedvességet. Ha zabpelyhet használunk, hagyjuk kicsit állni a masszát sütés előtt, hogy megszívhassa magát nedvességgel.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.