Gyömbéres keksz – mézes

gyömbéres keksz, karácsony, mézeskalács

Ez a gyömbéres keksz valójában egy mézeskalács. A fűszerezésben némiképp a gyömbér dominál, ettől lesz igazán különleges a végeredmény.

Ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverékkel is helyettesíthetőek a receptben megadott fűszerek.

Ha vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, szép egyenletes, de kissé ropogósabb (ám nem kőkemény) végeredményt kapunk. Amennyiben vastagabbra hagyjuk a tésztát, puhább lesz a végeredmény, de számoljunk vele, hogy a formák közepe kissé megemelkedik, púposabb, dundibb lesz a végeredmény.

Gyömbéres keksz hozzávalói

25 dkg finomliszt
5 dkg barna cukor
5 dkg kristálycukor
5 dkg méz
7,5 dkg vaj vagy margarin
50 ml víz
0,5 ek. őrölt gyömbér
0,5 ek. őrölt szegfűszeg
0,5 ek. őrölt fahéj
0,25 ek. szódabikarbóna

Gyömbéres keksz elkészítése

1. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a barnacukrot és a kristálycukrot, majd addig kevergetjük, míg a cukrok teljesen felolvadnak benne. Hozzáadjuk a vajat is, és párszor megkeverjük, míg az is teljesen elolvad.

2. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket és a szódabikarbónát, elkeverjük.

3. A vajas, mézes, cukros folyadékhoz öntjük a vizet, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, és összegyúrjuk az egészet. Egy szép sima tésztát kell kapnunk végeredményként.

4. A tésztát folpackba csomagoljuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.

5. Fél-egy órát hagyjuk szobahőmérsékleten állni a tésztát, így könnyebb lesz nyújtani, de ne hagyjuk, hogy túlságosan felmelegedjen, mert ha ragadós és túl puha lesz, nehéz lesz vele dolgozni. Közben egy sütőlemezre vagy tepsibe tegyünk sütőpapírt, és melegítsük elő a sütőt.

6. 3-4 részre vágjuk a tésztát, majd két folpack között kinyújtjuk az első darabot kb. 1-2 milliméter vastagságúra, kiszaggatjuk a kívánt formákat, a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Hagyjunk nagyobb távolságokat a formák között, mert sülés közben megnőnek. (A vékonyra nyújtott tészták sülés után laposabbak maradnak és megkeményednek, ha kicsit vastagabbra hagyjuk a tésztát, kb. 3 milliméteresre, puhább és kissé dundibb lesz a végeredmény.)

7. Gázsütő 2-es fokozaton, 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük. (Ha már egyenletes színe van a kekszek felszínének, elkészültek. Ne süssük túl.)

8. Rácsra vagy deszkára szedve hagyjuk kihűlni.

9. Ízlés szerint írókázhatjuk is.

Gasztroajándék

Az írókázással szépen díszített vagy szépen csomagolt, dekoratív szalaggal átkötött gyömbéres kekszek ajándéknak is kiválóak.

A száraz hozzávalókat üvegbe rétegezve és a receptet egy szép kártyán mellékelve kitűnő ajándék lehet sütni szerető ismerőseinknek.

 

Jó étvágyat és kellemes ünnepeket!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .