A hólabda torta a hólabda vagy kozák sapka nevű csinos kis sütemény tortává alakított változata. Születésnapra, ünnepekre egyaránt kiváló választás, mert ellenállhatatlanul finom.
Évekkel ezelőtt sógornőmtől kaptam ennek az eszméletlenül finom süteménynek a receptjét. Jó pár évvel ezelőtt egy családi összejövetelre készítette el ezt a tortát, és hatalmas sikert aratott. Azóta nálunk is rendszeresen készül születésnapra vagy más ünnepekre. Idén például ez volt a húsvéti süteményünk.
Külön szeretem benne, hogy igen egyszerű alapanyagokból készül, ezért akár hirtelen ötlettől vezérelve is bármikor el tudom készíteni, mert tulajdonképpen mindig van hozzá minden itthon.
Hólabda torta hozzávalói
a tésztához
6 tojás
20 dkg cukor
6 ek. víz
18 dkg liszt
1 tasak sütőpor
2 ek. kakaópor (natúr, édesítetlen)
a krémhez
3 dl tej
3 ek. liszt
20 dkg (por)cukor
25 dkg vaj vagy margarin
a díszítéshez
csokoládékrém, kókuszreszelék vagy tortadara/csokireszelék
Hólabda torta elkészítése
1. A sütőt melegítsük elő. Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
2. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a hideg vízzel. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral. A fehérjéből kemény habot verünk.
3. A cukros tojáshoz adjuk kanalanként a lisztes keveréket és a kemény habot, minden egyes adagot óvatosan forgatunk bele, végül egynemű, könnyű állagú tésztát kell kapnunk. A tésztát öntsük a kibélelt tortaformába, majd az előmelegített sütőben 3-as fokozaton (200 fokon) süssük készre. Kb. 25 perc alatt sül meg, amikor a tészta tetejének közepén már nem látszik sötétebb folt, elkészült. (A biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizhetjük.)
4. Amíg sül a piskóta, készítsük el a krémet. A tejet keverjük el a liszttel, és főzzünk meg. A puha vajat vagy margarint a porcukorral keverjük habosra, és adjuk a kihűlt krémhez. Keverjük el alaposan.
5. A kihűlt tésztát vágjuk két- vagy háromfelé, kenjük meg a krémmel, majd díszítsük tetszés szerint. A díszítés készülhet a kozák sapka süti kinézetét utánozva, tehát krémmel és kókuszreszelékkel az oldalán, és csokimázzal a tetején. Vagy akár az egész tortát bevonhatjuk a krémmel, és díszíthetjük tortadarával vagy csokireszelékkel.
Jó étvágyat!