Uborkasaláta télire

Bár mostanság már egész télen hozzájuthatunk friss uborkához, mégis nyáron van az igazi szezonja. Éppen ezért érdemes télire eltenni legalább egy pár üveg uborkasalátát, főleg ha a saját kertünkben terem, vagy nagyobb mennyiséget kapunk valakitől. A friss salátával nyilván nem veheti fel a versenyt, mégis üde színfoltja lehet a téli étkezéseknek.

Ez a recept inkább a savanyúság kategóriába tartozik, de mégsem az a szokásos és megszokott savanyúság, amelyeket már unalomig ismerünk. Ráadásul ilyet a boltban sem kapunk, már csak ezért is érdemes kipróbálni.

Bármilyen ételhez kínálhatjuk, amit egyébként is savanyúsággal ennénk. Mivel mégsem az a kifejezett savanyúság, ezért tejföllel vagy kapros tejföllel is finom.

Uborkasaláta télire – hozzávalók

1,6 kg uborka
10 dkg cukor
3,3 dkg só
1 dl 10%-os ecet
0,25 mk. nátrium-benzoát
0,25 mk. borkén
fokhagyma ízlés szerint

Uborkasaláta télire – recept

1. Az uborkát uborkagyalunk legyaluljuk vagy vékonyan felszeleteljük, és egy nagyobb edénybe tesszük. (Egy műanyagtál vagy akár egy rozsdamentes vagy hibátlan zománcú lábos is megfelel a célnak.)

2. A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy nagyon apró kockákra vágjuk.

3. A szeletelt uborkát megszórjuk a cukorral, sóval, tartósítóval, rálocsoljuk az ecetet, hozzáadjuk a fokhagymát, és alaposan elkeverjük az egészet, majd 1-2 órát állni hagyjuk. Közben időnként érdemes átkeverni, hogy jól átjárják az ízesítők az uborkát és biztosan minden alaposan feloldódjon és elkeveredjen.

4. Közben előkészítjük az üvegeket, majd az uborkát enyhén kinyomkodjuk, és az üvegekbe tesszük, lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb légbuborék maradjon közötte. Egészen a peremükig kell tölteni az üvegeket, majd lezárni, és már mehetnek is a kamrapolcra. Nem kell dunsztolni.

Jó étvágyat!