Lecsó télire házilag (natúr)

A lecsó télire történő eltevése sokféleképpen lehetséges. A saját jól bevált verziómat szeretném most megmutatni. Ez egy natúr változat.

Elöljáróban annyit, hogy van, aki szinte készre főzi a lecsót annak minden ízesítésével együtt, és ezt teszi üvegbe. Nálam ez a natúr változat vált be, amit nemcsak lecsónak készíthetünk el, de szinte bármilyen ételhez hozzáadhatjuk ízesítőként. Például a pörkölteknek kifejezetten jót tesz. (Nagyon ritka, hogy egy üveggel is megromolna, pedig harminc-negyven üveg biztosan kerül a kamrapolcra minden évben.)

Ráadásul együtt készítem a paradicsomlével és a töltött paprikával, így időt is spórolok. Mivel a receptben csak a lecsó készítését fogom leírni, ezért itt és most következzen az időtakarékos befőzési módszerem. Az egésznek az alapja az átpasszírozott paradicsom, amiből a felfőzött paradicsomlé készül.

Ebbe a paradicsomlébe teszem bele először a töltött paprikának való paprikákat, hogy kicsit megpuhuljanak, így könnyebb lesz az üvegbe zsúfolni. Az üvegbe rakott paprikákra öntök a paradicsomléből, amennyi ellepi. Ezt követően beüvegezem a paradicsomleveket, de hagyok annyit, hogy a lecsóhoz is elegendő legyen.

Végül a visszamaradt paradicsomlébe teszem a kisebb darabokra vágott paprikákat, amikor félig megpuhultak, ezt is beüvegezem és mindent száraz dunsztba teszek. (Ha véletlenül kevés lé maradt a lecsó paprikájához, visszabontok egy üveg paradicsomlét és hozzáöntöm.) A paradicsomlének nagyon jó ízt ad a belefővő paprika.

Lecsó télire hozzávalói

5 kg paprika
4 kg paradicsom (nem leveses, befőzni való fajta)
Na-benzoát

Lecsó télire elkészítése

1. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, a paradicsomokat mérettől függően négy vagy nyolc darabba vágjuk. A paprikák csumáját eltávolítjuk, és a húsukat ízlés szerinti méretűre vágjuk.

2. A paradicsomot feltesszük főni, amíg levet enged mindenképpen kevergetni kell, nehogy leégjen. Amikor már leveses, elég ritkábban megkeverni.

3. A paradicsomot átpasszírozzuk, akár kétszer is, hogy az összes értékes paradicsomhúst kinyerhessük.

4. A paradicsomlevet visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a paprikát, és addig főzzük, amíg a paprikák kicsit megpuhulnak, hajlékonnyá válnak.

5. A lecsót tiszta üvegekbe töltjük, egy késhegynyi tartósítót adunk hozzá, majd lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Lecsó télire tartósítószer nélkül

Ha tökéletesen záródó és teljesen hibátlan tetejű befőttesüvegek állnak rendelkezésünkre, eltehetjük tartósító nélkül is a lecsót. Forrón töltsük az üvegbe, azonnal zárjuk le, majd állítsuk a tetejére az üveget. Hagyjuk így kb. 10 percig. Ha valamelyik üvegből kiszivárogna a tartalma azt tegyük félre, a hűtőben pár napig eláll. A többi üveget tegyük száraz dusztba, majd teljes kihűlés után a kamrapolcra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .