Kaszinótojás a hidegkonyhából

Kaszinótojás

A kaszinótojás olyannyira kedvelt hidegkonyhai készítmény, hogy az évtizedek és a konyhaművészeti változások sem tudták a hidegkonyhás toplistáról letaszítani.


Ráadásul elkészíteni is könnyű, sőt elárulok egy olyan titkot, aminek segítségével elkészítéshez még minimális kézügyesség sem kell.

A tormakrémes sonkatekerccsel együtt a húsvéti hidegtál elmaradhatatlan sztárja, de bármikor bevethetjük, akár hétvégi reggelire vagy vendégváráshoz is kitűnő, hiszen előző nap is elkészíthetjük, sőt, 3-4 napot is kibír a hűtőben.

Kaszinótojás hozzávalói

8 tojás
8 dkg vaj (vagy margarin)
1 mokkáskanál fehérbors
1 mokkáskanál só
2-3 mokkáskanál mustár
2 ek. majonéz

bevonathoz:
4 ek. majonéz
2 ek. sűrű tejföl
1 mokkáskanál só
2 mokkáskanál mustár
0,5 mokkáskanál citromlé
2-3 csipet cukor (vagy más édesítő)

 

Kaszinótojás elkészítése

1.    A megmosott tojásokat tegyük annyi hideg vízbe, amennyi ellepi, majd főzzük meg. (Forrástól számított kb. 10-12 perc.) A főtt tojásokat tegyük hideg vízbe, és váltsunk rajtuk 2-3-szor vizet, amíg lehűlnek a tojások.

2.    Törjük meg a tojások héját pl. egy kanál domború felével, tegyük vízbe a tört héjú tojásokat, majd pucoljuk le a tojások héját. (Így elkerülhetjük, hogy a tojás héja és a fehérje külső rétege összetapadjon. Ha mégis megtörténne ez a kis baleset, nem kell kétségbe esni, a bevonat alatt nem fog látszódni ez az apró szépséghiba.)

3.    Vágjuk le a tojások alját, majd óvatosan kanalazzuk ki a sárgáját, hogy a fehérje egészben maradjon. (És itt jön a titok, ha biztosra akarunk menni, függőlegesen vágjuk félbe a tojásokat, így biztosan sérülésmentes marad a fehérje, viszont cserébe a tojásokat fekvő helyzetben kell majd elhelyeznünk.)

4.    A tojások kikapart sárgáját keverjük sima krémmé a puha vajjal, a fehérborssal, a sóval, a mustárral és a majonézzel. (Ezt a műveletet konyhai aprító segítségével is elvégezhetjük.)

5.    Keverjük simára a bevonat hozzávalóit is, és tegyük kicsit félre.

6.    A tojásokba töltsük vissza a tojássárgákból kevert krémet. Ezt egy habzsákkal vagy sütemények töltéséhez és díszítéséhez használható kis habpisztollyal könnyedén megtehetjük, de akár egy kiskanállal is dolgozhatunk. (Ha a tojásokat függőlegesen vágtuk szét, a tojássárgás krémmel megkísérelhetjük „összetapasztani” a tojás két felét, de számolni kell azzal, hogy álló helyzetben szétnyílhatnak ezek a tojások, így célszerűbb összetapasztva vagy sem, de mindenképpen fekvő vagy félig fekvő helyzetben elhelyezni a megtöltött tojásokat.)

7.    A megtöltött tojásokat tegyük egy tálra vagy egy edénybe, majd mindegyikre csorgassunk egy-másfél evőkanálnyit a mázból, hogy szépen bevonja a megtöltött tojásokat.

8.    Franciasaláta alapon vagy hidegtálra helyezve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .