Ez a kókuszos-csokis szelet kielégíti a krémes sütemény iránti vágyat, miközben gyorsan elkészül, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. A kétféle krém és a tetejét borító csokoládé teszi igazán ellenállhatatlanná.
A sütés nélküli sütemények nyáron sokkal kedveltebbek, hiszen kinek van kedve negyven fokban bekapcsolni a sütőt.
Ez a süti a kókusz és a csoki miatt viszont inkább téli ízvilágú, és mindazoknak kedvez, akik nem tudnak, nem szeretnek vagy nem akarnak sütni, mégis szeretnék valamilyen finomsággal meglepni szeretteiket, akár télen is.
Kókuszos-csokis szelet hozzávalói
- a krémekhez
- 1 l tej
- 1 főzős csokoládé ízű pudingpor
- 3 ek. kókuszreszelék
- 2 ek. étkezési keményítő
- 3+2 ek. cukor
- 1 vaníliás cukor
- az edény méretétől és a keksz fajtájától függően kb. 30-40 db szögletes alakú édes keksz (lehet akár háztartási keksz is)
- a csokimázhoz
- 3 ek. édesítetlen kakaópor
- 4 ek. cukor
- 5 dkg vaj vagy margarin
- kb. 5-6 ek. forró víz
Kókuszos-csokis szelet elkészítése
- 4-4 dl tejet felteszünk melegedni egy-egy lábosban.
- Kókuszos krém:az egyik lábosban lévő tejhez adjuk a kókuszreszeléket, illetve egy tálkában elkeverjük az étkezési keményítőt 2 ek. cukorral, 1 tasak vaníliás cukorral, és hozzáöntjük az 1 dl tejet, majd simára keverjük. Ha felforrt a tej, hozzáöntjük a keményítős, cukros keveréket, és kevergetve ismét felforraljuk, majd hagyjuk párat rotyogni, és elzárjuk alatta a hőforrást.
- Csokis krém: egy tálkában elkeverjük a pudingport 3 ek. cukorral, majd hozzáöntjük az 1 dl tejet, és csomómentesre keverjük. Ha felforrt a tej, hozzáöntjük a pudingporos keveréket, és kevergetve ismét felforraljuk, majd hagyjuk párat rotyogni, és elzárjuk alatta a hőforrást.
- Mindkét krémet hagyjuk kicsit kihűlni, miközben néhányszor átkeverjük.
- Egy kb. 15 x 25 centis tepsi, tál, jénai vagy egyéb szögletes edény aljára egy sor kekszet fektetünk, erre simítjuk a csokis krémet, majd ismét egy sor keksz következik, amelyre rásimítjuk a kókuszos krémet is, végül befedjük egy újabb sor keksszel.
- Elkészítjük a csokimázat is. Felforraljuk a vizet, egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot, majd felöntjük a forró vízzel. Folyamatosan kevergetve jól összefőzzük (kb. 1-2 percig), hagyjuk, hogy forralás közben felhabosodjon.
- Végül a csokimázat is a süti tetejére simítjuk, és hagyjuk kihűlni, hűtőben tároljuk. Tálaláskor a kekszek mentén vágjuk szeletekre.
Tipp
A házi csokimáz helyett olvasztott csokoládét is használhatunk.
Főzős puding helyett hidegen készíthető pudinggal (krémmel) is készülhet.
Jó étvágyat!