Télen hajlamosak vagyunk kevesebb salátát fogyasztani, mert valahogy ösztönösen érezzük, hogy a saláta hűt, márpedig ilyenkor melegre lenne szükségünk. Azért szerencsére vannak olyan saláták, melyeket télen is bátran fogyaszthatunk, kicsit laktatóbbak, de azért egészségesek. Ezek közé tartozik a majonézes-almás kukoricasaláta is.
Az egyszerű majonézes kukorica továbbgondolt, felturbózott változata, ami egy ünnepi asztalon éppúgy megállja a helyét, mint gyors munkahelyi ebédként vagy könnyű vacsoraként. Tálalhatjuk hot-dog vagy hamburger, rántott vagy sült húsok, rántott zöldségek mellé, de akár lángossal is.
Természetesen nyáron is készülhet friss kukoricából és nyári almából a majonézes saláták imádói részére. A nyers kukoricaszemeket könnyen levagdoshatjuk egy éles késsel a csőről. Ehhez állítsuk a szár felőli (vastagabb) végére a kukoricát (ha szükséges, vágjuk le a rajta maradt szárat is, hogy ne csúszkáljon, billegjen a cső), miközben a hegyénél, a vékonyabbik végénél fogjuk meg a csövet. Tartsuk erősen és függőlegesen, és egy kis késsel fentről lefelé haladva vágjuk le a szemeket a csőről. Ehhez a művelethez egy kisebb, de éles kést javaslok, nagyméretű késsel nehézkesebb a művelet.
Ami engem illet, a majonézes salátákat sosem egyszerű majonézzel készítem, hanem majonézes öntettel, ami valójában egy tartármártásnak felel meg. Ehhez a salátákban tejföl helyett gyakran használok joghurtot, így könnyebb lesz az öntet.
Majonézes-almás kukoricasaláta hozzávalói
50 dkg kukorica (fagyasztott, friss vagy konzerv)
2 nagy alma
1 kis fej lila hagyma (elhagyható)
2 dl majonéz
2 dl tejföl vagy joghurt
3-4 teáskanál cukor
1-2 teáskanál mustár
Majonézes-almás kukoricasaláta elkészítése
1. A fagyasztott vagy nyers kukoricát pároljuk meg, közben sózzuk. A konzerv kukoricát csöpögtessük le.
2. Keverjük el a majonézt a tejföllel vagy a joghurttal adjunk hozzá annyi cukrot és mustárt, hogy egy kellemesen édeskés-savanykás öntetet kapjunk. (Az arányok igazából ízlés kérdése, van, aki édesebben, van, aki savanyúbban kedveli.)
3. Hámozzuk meg az almát és vágjuk kis kockákra, a lila hagymával járjunk el ugyanígy.
4. A leszűrt, lecsöpögtetett kukoricát, az almakockákat és a hagymakockákat tegyük egy tálba, adjuk hozzá az öntetet, majd óvatosan keverjük át az egészet. Hagyjuk kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek.
Maradékmentés
Ha nem fogyott el a friss főtt kukorica, a fent leírt módon vagdossuk le a szemeket a csőről, és készítsünk belőle például majonézes-almás kukoricasalátát.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.