Ez a mexikói kukoricás muffin reggelire, tízóraira és uzsonnára is különleges választás.
A muffinokat könnyen magunkkal vihetjük, mivel nem maszatos a fogyasztásuk és jól szállíthatóak. Egy kevés nyers zöldséggel vagy friss gyümölccsel szinte teljes értékű étkezést biztosíthatunk.
A krém nélküli muffinok jól fagyaszthatóak, így három-négyféle muffin elkészítésével kellő változatosságot nyújthatunk egész héten a családnak, miközben megszabadulunk a reggeli szendvicskészítés feladatától.
Itt további muffin recepteket találsz
Mexikói kukoricás muffin hozzávalói
- 13 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék
- 1 tk. olaj
- 13 dkg finomliszt
- 15 dkg kukoricaliszt
- 2,5 tk. sütőpor
- 0,5 tk. szódabikarbóna
- 0,5 tk. só
- őrölt fekete bors
- ½ tk. chilipor (elhagyható)
- 3 dl natúr joghurt, kefir vagy tejföl
- 0,6 dl olaj (vagy ennek megfelelő mennyiségű olvasztott zsiradék)
- 1 tojás
- 0,5 tk. tabasco szósz (elhagyható)
- zsiradék a muffinsütő kikenéséhez (szilikon formát nem kell kikenni)
Mexikói kukoricás muffin elkészítése
- A mexikói zöldségkeveréket 1 tk. olajon megpároljuk. Közben előmelegítjük a sütőt, és kikenjük a formát. (Szilikon formából 12 darabra lesz szükségünk, amit nem kell kikenni.)
- A liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, borsot, chiliport egy nagy tában elvegyítjük.
- Egy másik tálban felverjük a tojást, és elkeverjük az olajjal, a joghurttal (vagy kefirrel, tejföllel) és a tabasco szósszal.
- A lisztes keverékben elkeverjük a langyosra hűlt zöldségeket, majd hozzáadjuk a nedves összetevőket is, és könnyedén összedolgozzuk, amíg az összes liszt felveszi a nedvességet. Ez a tészta kicsit szárazabb állagú. Ha az elkeverés után is maradnak szárazabb lisztes részek, adjunk hozzá még egy kevés joghurtot, hogy az egész tészta egynemű legyen.
- Kanalazzuk a formákba a tésztát, a különálló formákat tegyük egy tepsire, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. 20-25 perc alatt sülnek meg a muffinok, végezzünk tűpróbát. (Elektromos sütőben légkeveréssel 150 fokon kb. 20 perc.)
Itt további muffin recepteket találsz
Tipp
Melegen fogyasztva egy nagy adag salátával ebédre vagy vacsorára is finom.
A mexikói zöldségkeverék helyett használhatunk 10 dkg lecsepegtetett konzerv kukoricát és ½ piros húsú paprikát, ½ zöld húsú paprikát, ez utóbbiakat apró kockákra vágva. Ezeket nem kell megpárolni, egyből hozzákeverhetjük a liszthez.
Jó étvágyat!