A tökéletes forralt bor elkészítése nem bonyolult, csupán néhány apróságra kell odafigyelni. Ha eddig csak az édes fahéjas forró bort ismerted, most kapcsold be a biztonsági övet.
A forralt bor lelke a fűszerezés. Ezek a fűszerek adják a semmihez sem hasonlítható illatot és ízt, valamint az igazi melegítő hatást.
Fűszerként szóba jöhet a fahéj, a szegfűszeg, a szegfűbors, a gyömbér, a kardamom, a csillagánizs, vagyis a hagyományos mézeskalácsfűszerek, melyek mind-mind melegítő hatásúak és fokozzák a téli hangulatot. Bátrabbak bevethetik a chilit és a borsot is, ínyenceknek pedig a vanília, a citromhéj és a narancshéj ajánlható.
Finom ízt adnak a különféle gyümölcsök is: a narancskarika, az aszalt gyümölcsök vagy a körte és az alma. Ezeket karikázva, illetve kockázva tegyük a pohár bögre aljára, majd töltsük fel a forró itallal. Gyümölcsdarabok helyett gyümölcslével is gazdagíthatjuk a forralt bort.
Ez ugyan ízlés kérdése, de több-kevesebb édes íz mindenképpen jót tesz a forralt bornak. Édesítéshez használhatunk cukrot, mézet vagy akár édesítőszereket is.
Ami a bort illeti, klasszikusan vörösborból készül, de ez is ízlés kérdése, én például fehérborból szeretem igazán, méghozzá a következő recept szerint:
Forralt bor hozzávalói
- 7 dl vörös vagy fehér bor
- 2 dl víz
- 1 ek. egész szegfűszeg
- 1 ek. egész szegfűbors
- 1 ek. aprított fahéj
- 8-10 dkg cukor
- 1 narancs
Tökéletes forralt bor elkészítése
- Egy lábosban feltesszük melegedni a bort és a vizet hozzáadjuk a fűszereket és a cukrot.
- Kb. 15 percig forraljuk a fűszeres bort, majd lefedve 10-15 percig állni hagyjuk.
- Közben a kezeletlen héjú narancsot felkarikázzuk (ha kezelt a héja, akkor karikázás előtt meghámozzuk). A karikákat félbe vagy negyedbe vágjuk.
- A bort a narancsra szűrve bögrébe vagy poharakban töltjük.
Forralt bort, de gyorsan
Egy hideg napon, amikor átfagyva hazaérünk, nagyon jól tud esni egy bögre forralt ital. Magát az elkészített forralt bort is tárolhatjuk a hűtőben néhány napig, amiből a szükséges mennyiséget felforrósítva máris kortyolhatjuk a melengető nedűt.
Másik lehetőség, ha cukorszirupot készítünk, amit a borhoz öntve és az egészet felmelegítve máris fogyasztható az elkészült ital. A cukorsziruphoz a fűszereket kevés vízben 5-10 percig felfőzzük, 10-15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, majd cukorral átforraljuk, ha kihűlt, a hűtőben tároljuk.
Forralt bor alkoholtartalmának csökkentése
A forralt bor nagyon csalóka, hiszen itatja magát, azonban a benne lévő alkohol hatását a meleg és a cukor felerősíti. Az alkoholtartalom sok mindentől függ, például hogy adtak-e hozzá vizet, vagy hogy mennyi ideig forralták, s ezt fedő alatt vagy fedő nélkül tették-e.
Ami engem illet, az íze, az illata és a melegítő hatása miatt kedvelem elsősorban, ezért mindig adok némi vizet a borhoz (7 dl borhoz kb. 2 dl vizet), és legalább 15 percig forralom fedő nélkül.
1-2 deci fekete tea hozzáadásával szintén hígítható, és a forralt bor ízének is jót tesz.
Kellemes téli estéket kívánok!