Isteni finom túrós rétes

túrós rétes

A túrós rétes a rétesek közül is az egyik legklasszikusabb és leginkább kedvelt változat. Három apró trükktől lesz igazán finom a végeredmény.

Az első trükköt a véletlen szülte. Nálunk azóta kelendő igazán a túrós rétes, amióta egyszer improvizálnom kellett, mert kevés volt itthon a túró. Réteslap mindig van a fagyasztóban, ezzel nem volt gond. Tejföl és joghurt is mindig van itthon nagyobb mennyiségben.

Tehát gondoltam egyet, és egy nagyobb adag tejföllel dúsítottam a túrót, mivel azonban így túl híg lett a töltelék, szórtam bele egy kis búzadarát, hogy felszívja a felesleges nedvességet. Egy igazán könnyed és nagyon jó állagú töltelék lett a végeredmény, azóta is mindig így készítem.

A második trükk, hogy a tésztarétegeket nem olajjal kenem meg. Egy ideig olajos tejföllel kentem, már ez is határozottan jobb végeredményt adott. Az utóbbi időben viszont áttértem a tojásos tejfölre/joghurtra, ami tényleg csodákat művel még a bolti tésztával is. (Ha a szanaszét morzsálódó, roppanós rétestészta rétegeket szereted, akkor továbbra is olajjal kend a tésztalapokat.)

A harmadik trükk a házi rétestészta. Lenne. Szégyen vagy sem, mivel kisebb adagokat szoktam sütni, emiatt inkább bolti tésztával oldom meg a kérdést.

Túrós rétes hozzávalói

 • 40 dkg túró
 • 2 dl tejföl vagy joghurt
 • 1 citrom reszelt héja
 • kb. 0,5 citrom leve
 • 3-4 ek. búzadara
 • 1 zacskó vaníliás cukor
 • 8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
 • mazsola (ízlés szerint)
 • 1 csomag réteslap
 • 1 tojás
 • 3 ek. tejföl vagy joghurt

Túrós rétes elkészítése

 1. A túrót törjük át villával vagy szitán, hogy ne maradjon „rögös”. Keverjük hozzá a tejfölt vagy joghurtot, majd adjuk hozzá a citrom levét, reszelt héját, a vaníliás cukrot is.
 2. Végül adjunk hozzá annyi búzadarát, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. A búzadara később még megszívja magát, így a nyers tölteléknek nem kell túl sűrűnek lennie, maradjon kenhető állagú.
 3. A rétegek kenéséhez egy kis tálkában verjük fel alaposan a tojást, és keverjük el jól a tejföllel vagy joghurttal. A kenést próbáljuk úgy igazítani, hogy nagyjából a fele kerüljön az egyik rúdra, a másik fele a másik rúdra, és egy pici még maradjon a rudak tetejének megkenéséhez is.
 4. Terítsünk ki két konyharuhát a munkafelületre. A réteslapokat terítsük ki az egyik konyharuhára. Óvatosan válasszuk le az első lapot, és fektessük a másik konyharuhára. Kenjük meg vékonyan a tojásos tejföllel a lapot, majd fektessük rá a következő lapot, kenjük meg ezt is, majd még egy lap, még egy kenés. A negyedik lapot is ráfektetjük, ezt már nem kenjük meg, erre kerül a töltelék fele.
 5. A tölteléket terítsük szét a tészta hozzánk közelebb eső végén, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőlemezre.
 6. A következő négy réteslappal és a maradék töltelékkel járjunk el ugyanígy. ( Mi szeretjük, ha van bőven tésztája is a rétesnek, ezért négy lapból készül egy rúd. Természetesen három- vagy akár kétlapos rétes is készülhet, ízlés szerint.)
 7. A megmaradt tojásos tejfölhöz adjunk egy pici vizet, és kenjük meg vele a rétesek tetejét, majd toljuk a sütőbe.
 8. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára, majd a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül vágjunk fel a rudakat kb. 5-7 darabra. Rendezzük tálra a szeleteket, ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk a tetejét tálalás előtt.

Megjegyzés a túrós réteshez

Természetesen házi rétestésztával is készülhet, úgy még finomabb. A bolti tészta előnye, hogy mivel mindig van egy-két csomag a fagyasztómban, így bármikor süthetek pár rúd rétest, ha megkívánjuk.

Túró helyett házi ordával is készülhet. Úgy még selymesebb lesz a töltelék állaga.

Jó étvágyat!