Az uborkasaláta már nem csak a nyári időszakban kedvelt, hiszen uborka egész évben kapható, ráadásul nem is a legdrágább zöldségek egyike. Szinte minden vegyes salátában felhasználható semleges íze miatt, de a klasszikus uborkasaláta is méltán kaphat helyet asztalunkon.
Mint minden zöldség, az uborka is idényben a legolcsóbb, illetve akkor tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Használjuk ki a nyári időszakot, fogyasszunk minél többet ebből az egészséges és ráadásul alacsony kalóriatartalmú, magas víztartalmú, hűsítő zöldségből.
Szinte bármilyen ételhez fogyaszthatjuk, de önmagában is finom.
Ahány ház, annyi szokás, ez az uborkasaláta esetén is igaz. Az Anyukám és a Nagymamám mindig pirospaprikával készítették, sőt tejföl nélkül. Én jobban szeretem pirospaprika nélkül és tejföllel. De pirospaprikás-tejfölös uborkasaláta is létezik, ennek természetesen rózsaszínű a leve.
Uborkasaláta hozzávalói
1 kígyóuborka vagy 2-3 salátauborka
1 ek. almaecet vagy 0,5 ek. 10%-os ecet
3 ek. cukor
0,5 tk. Só
kevés pirospaprika (elhagyható)
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 dl tejföl vagy joghurt a tálaláshoz (elhagyható)
petrezselyem a díszítéshez (elhagyható)
Uborkasaláta elkészítése
1. Az uborkát megmossuk (a salátauborkát meg is hámozzuk), majd vékony karikákra gyaluljuk vagy szeleteljük.
2. A gyalult uborkát megsózzuk és kb. 10 percig állni hagyjuk.
3. Amíg áll az uborka, megtisztítjuk és apróra vágjuk vagy áttörjük a fokhagymát.
4. A sózott uborkához adjuk az ecetet és a cukrot, valamint a fokhagymát, majd jól összekeverjük, összeforgatjuk.
5. Kóstoljuk meg, ha szükséges, adjunk még hozzá ecetet vagy cukrot, esetleg sót. Hagyjuk állni legalább fél-egy órát, hogy jól összeérjenek az ízek.
6. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszíthetjük, és ízlés szerint tejföllel vagy joghurttal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.