A muffin titkai egyáltalán nem bonyolultak, talán ezért is olyan népszerű ez a sütemény. Valójában nagyon egyszerű elkészíteni, gyorsan megsül, mutatós, és rengeteg módon variálható.
Alapvetően kétféle muffint különböztetünk meg, az angol és az észak-amerikai változatot. Az előbbi kelt tésztából készült teasütemény, az utóbbi pedig a nálunk is hódító sütőporos változat.
A muffin titkai közé tartozik az is, hogy nem tévesztendő össze a cupcake-kel. Valójában a cupcake is a muffinok családjába tartozik, de soha nem tartalmaz gyümölcsöt, helyette jó sok zsiradékkal és cukorral készül. A cupcake tésztáját a kevert tésztához hasonlóan készítjük, habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. (A cupcake elengedhetetlen tartozéka az édes cukormáz, míg a muffinokat egyéb módon is díszíthetjük.)
Ezzel szemben a muffin tésztáját teljesen másképp készítjük. Az igazi muffin laza állagú, és lágy a belseje. A muffintészta elkészítéséhez elegendő egy kanál vagy fakanál, ha igazán jó muffint szeretnénk, felejtsük el a robotgépet, a habverőt és egyéb segédeszközöket. Az alapanyagokat csak rövid ideig keverjük, éppen annyira, hogy egységes tésztát kapjunk.
A muffin titkai – az alapanyagok helyettesítése
A muffinsütés a konyhai kreativitás netovábbja is lehetne, hiszen az sem gátolhat meg senkit ezen sütemények elkészítésében, ha éppen valamilyen hozzávaló hiányzik.
Az talán teljesen egyértelmű, hogy a gyümölcsök és a zöldségek (sós muffin esetén) az évszaknak megfelelően, a csonthéjasok pedig ízlés szerint helyettesíthetők egymással. Friss gyümölcsök helyett befőttet vagy beáztatott aszalt gyümölcsöt is használhatunk.
Ami a zsiradékot illeti, olajat és margarint is használhatunk az elkészítésnél, de lehetőleg a semleges ízű olajok közül válasszunk.
A tejfölt, tejszínt, tejet, joghurtot bátran helyettesíthetjük egymással. (Amennyiben tejterméket adunk a muffinhoz, mindenképpen szükséges szódabikarbóna használata is.)
A cukor lehet barna vagy fehér (esetleg valamilyen sütéshez is használható cukorpótló), sőt mézzel is készülhetnek a sütemények, ám méz esetében csökkentsük a mennyiséget kétharmadra.
Tojás helyett használhatunk 8,5 dkg cukrozatlan sárgabarackpürét vagy almapürét is, de két tojásfehérjével is kiválthatunk egy egész tojást, ha éppen kimaradt valamiből. (Lám, lám, a muffin még a megmaradt tojásfehérje hasznosítására is alkalmas.)
A liszt lehet finomliszt is, teljes kiőrlésű liszt is, ám utóbbi esetben adjunk egy kicsit több folyadékot a tésztához. (A finomlisztet keverhetjük kevés (10-15%-nyi) zabpehelyliszttel is, így a finomliszttel készült tészta is egészségesebb lesz.)
A sütés
A (lehetőleg teflon vagy szilikon) sütőformákat és azok peremét is kenjük ki zsiradékkal, ha nem használunk papír muffinformákat.
A tésztát nagyjából 20-30 percig sütjük, amennyiben a formát háromnegyedik vagy teljesen teletöltöttük. (Előnyösebb háromnegyedig tölteni, mert így nem fog túllógni a tészta a peremen, mire megsül a muffin, és könnyebben tudjuk majd eltávolítani a formából.) Amennyiben mini muffinokat készítünk, elegendő 10-12 percig sütni, ebben az esetben félig vagy még addig se töltjük a formákat vagy eleve olyan formát használunk, melynek kisebbek a mélyedései.
Amennyiben nem kerül minden mélyedésbe a tésztából, a kimaradó mélyedéseket töltsük meg vízzel, ugyanis a magas páratartalom miatt még lazább és könnyebb lesz a tészta. (A magas páratartalom elérése érdekében a sütő aljára tehetünk egy vízzel telt tepsit is, míg sülnek a muffinok.)
A sütést 180 fokon, gázsütő 3. fokozatán, légkeveréses sütőnél 160 fokon végezzük. A formát a sütő középső rácsára tegyük, a sütőt 10-15 percig ne nyissuk ki, illetve a sütés hőfokát kb. 10 perc elteltével kicsit visszavehetjük. (Ha korábban nyitjuk ki a sütőt, a muffinok összeeshetnek, és elveszíthetik laza szerkezetüket.)
Mikor sült meg a muffin?
Egy fogpiszkáló segítségével tűpróbát végezhetünk, ha már nem tapad híg tészta a fogpiszkálóra, elkészült a sütemény.
Másik lehetőség, hogy az ujjunkkal megnyomjuk a sütemény tetejét. Ha megtartja a formáját, elkészült.
Gyakorlottabbak, a sütemény színéből is könnyen megállapíthatják, hogy mikor készül el.
A muffin titkai – Hogyan vegyük ki a formából az elkészült muffinokat?
Vegyük ki a formát a sütőből, tegyük egy rácsra vagy vágódeszkára, és hagyjuk hűlni 10 percig. Ezt követően óvatosan kiboríthatjuk a formából a kész muffinokat, vagy egy spatula segítségével kiemelhetjük azokat. (Ha kicsit beleragadtak a sütemények a formába, egy spatula segítségével óvatosan nyúljunk a süti és a forma fala közé, majd óvatosan írjunk le egy kört a sütemény körül, hogy mindenhol elváljon a forma falától.)
A papír sütőforma esetén hosszabb hűlési időre is szükség lehet.
A gyümölcsös sütemények könnyebben hozzátapadnak a papírhoz. Tegyünk egy nedves konyharuhát a papírformák alá, így könnyebben elválnak a sütemények a forma falától.
A muffin díszítése
Díszíteni az édes muffinokat szoktuk. Legegyszerűbb esetben meghintjük porcukorral, kakaóporral vagy fahéjas porcukorral, de kerülhetnek rá különféle mázak és krémek, tejszínhab és gyümölcs, darabos diófélék és tortadara is.
Muffinvariációk
A muffinokat édes és sós formában is elkészíthetjük, így még változatosabb lehetőséget kínál reggelire, tízóraira, uzsonnára.
Az édes muffinok készülhetnek gyümölcsökkel, csokoládéval, csonthéjasokkal, túróval, marcipánnal.
A sós muffinokba kerülhetnek zöldségek, sajt, hús, szalámi, sonka, hal.
Itt a honlapon sokféle variációt mutatok majd. Az első a narancsos-mákos muffin.
Muffin fagyasztása
A kész muffinokat díszítés nélkül le is fagyaszthatjuk. A fagyasztóból kivéve egy-két óra alatt szépen kiengednek, utána díszíthető.
A muffin titkai után említsük meg talán egyetlen hátrányát is!
A muffin talán egyetlen hátránya, hogy muffinsütő vagy merevített muffinpapír szükséges hozzá, amit vagy használaton kívül is tárolni kell (mint a sütőt) vagy költséges (mint a papír). Az egymásba rakható szilikon muffinformák mindkét problémára megoldást kínálnak, bár aki egyszer rákap a muffinsütés ízére, a muffinsütője nem sokat fog pihenni.
A kis színes vagy fehér (merevítés nélküli) muffinpapírok önmagukban alkalmatlanok formaként, mert a nedves tésztától elterülnek, és még a tészta is kifolyhat belőlük sütés közben, a végeredmény pedig csúnya lesz. Ezeket arra használhatjuk, hogy a muffinsütőt ne kelljen kikenni, illetve csinosan tudjuk tálalni a muffinokat.
Jó muffinsütést kívánok!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.