Narancsos-mákos muffin

Narancsos-mákos muffin, téli muffin
Narancsos-mákos muffin

A narancsos-mákos muffin egy különleges téli muffin (máfin). A bejglisütésnél és egyéb mákos téli sütik sütésénél esetleg kimaradó kevéske mák, illetve a savanykás narancsok felhasználására is kitűnő.


Mint általában a muffinokat, tálalhatjuk desszertként, de reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is kínálhatjuk. Kávé vagy tea mellé is finom.

Ezzel a muffinnal mindig nagy sikert aratok. A narancs és a mák finom és különleges párost alkot ebben a süteményben is, a tetején lévő cukormáz pedig kellemesen savanykás a hozzáadott citromlétől, így a sütemény nem lesz túl édes.

Narancsos-mákos muffin hozzávalói

3 dkg darált mák
3,2 dl tej
28 dkg finomliszt
3 tk. sütőpor
1 narancs frissen reszelt héja
1 tojás (vagy két tojás fehérje)
14 dkg barna vagy fehér cukor
0,8 dl étolaj vagy 12,5 dkg puha vaj vagy margarin
1 evőkanál frissen facsart narancslé

a díszítéshez
15 dkg porcukor
1 teáskanál reszelt narancshéj
2-3 ek. frissen facsart narancslé és citromlé vegyesen
1 csomag vaníliás cukor

a sütőformához
zsiradék vagy muffinpapírok

 

Narancsos-mákos muffin elkészítése

1.    A mákot a tejjel egy kisebb tálban összekeverjük, és kb. 10 percig állni hagyjuk.

2.    Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a narancshéjjal. Egy másik edényben felverjük a tojást és kikeverjük a cukorral, az olajjal vagy vajjal és a narancslével. A lisztes keverékhez adjuk a mákos tejjel együtt, és jól elkeverjük egy fakanállal (de nem kell kikeverni).

3.    A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 3. fokozat), a sütőformát kikenjük olajjal, vajjal vagy margarinnal úgy, hogy a mélyedések széleire is jusson, majd a tésztát a formákba öntjük kb. háromnegyedig, és kb. 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e.

4.    Ha elkészültek a sütemények, a formát vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk hűlni 10 percig, a muffinokat kivesszük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.

5.    Közben a díszítéshez a hozzávalókból sima, fényes mázt keverünk. A cukorhoz csak annyi folyadékot öntsünk, hogy átnedvesítse a cukrot és keverhető legyen. A muffinok tetejét egyenként belemártjuk a mázba vagy megkenjük tetejüket a mázzal. Végül hagyjuk a mázt megszáradni.

 

Tipp

A muffintésztába keverhetünk apróra vágott kandírozott narancshéjat, a muffin díszítéséhez használhatunk friss narancsszeleteket vagy kandírozott narancshéjat is.

 

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .